Съзнание

САЩ подсилват с 6000 военни европейските си бази. Една рота идва в България

Вашингтон, 4 ноември /БТА/
Съединените щати ще разположат тази зима в Европа близо 6000 военнослужещи, предаде ТАСС, като се позова на представители на американското министерство на сухопътните сили, което е част от структурата на Пентагона.
Допълнителната бронетанкова бригада, която ще бъде изпратена в Европа, наброява 4000 души. Става въпрос за 3-а бронетанкова бригада от 4-ата пехотна дивизия, базирана в щата Колорадо.
Съединените щати ще разположат още в Европа 1750 военнослужещи, зачислени към 10-а авиационна бригада от 10-а планинска дивизия.
По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че допълнителната бронетанкова бригада, която страната му ще изпрати в Европа, ще пристигне от Колорадо през февруари.
Първо тя ще проведе учения в Полша. След това тя ще изпрати подразделения с численост на рота в България, Румъния и балтийските страни, обясни Картър. Тези части ще останат в бившите съветски републики в Прибалтика до разполагането на батальони на НАТО, а след това – през юни и юли – ще проведат учения в Полша, Латвия, Литва, Естония, България, Румъния и Грузия.
Един батальон от бригадата ще бъде изпратен в Румъния, допълни Картър. Той ще влезе в състава на тренировъчна бригада на НАТО, която Алиансът реши да формира за укрепване на своите позиции в Черно море.

НП/БТА