Новини

Американски военни копират древни монументи. Следят за края на света

Огромна пирамида, засечена от радар в средата на нищото, зорко наблюдава за световна заплаха. Абстрактната геометрична форма се издига самотно под небето, а наоколо няма никаква жива душа. Тази картина без проблем може да послужи за начална сцена на един апокалиптичен, научнофантастичен филм. Но всъщност това е база, собственост на военните в САЩ, които са изградили постройката за свои цели. Тази пирамида не е единствената огромна, секретна военна сграда, до която цивилното население рядко има достъп.

Библиотеката на Конгреса на САЩ има изключителен набор от изображения, документиращи този военен комплекс за национална сигурност в различните етапи на строежа. Базата се намира в американския щат Северна Дакота и носи името Stanley R. Mickelsen (на името на америкнски военен).

Снимките са направени от фотографа Бенджамин Халпърн, специално за правителството на САЩ. Отделните изображения показват сградата в центъра на военния комплекс – пирамида, обелиск, паметник, мегаструктура – както и да я наречем, тя е служила като съоръжение за контрол на ракетни снаряди. Подобно на окото на Саурон, препратка към Гиза, тази съвременна пирамида зорко наблюдава случващото се около нея във всички посоки. Като вид „всевиждащо око“, тя разполага с огромни бели кръгове разположени върху четирите й страни, които са втренчени и зорко следят за въздушни обекти в целия хоризонт.

пирамида сащ

Всъщност тази съвременна пирамида е част от незавършен военен проект. През 1969 г. президентът Никсън обявява активирането на „Предпазна програма“, която е трябвало да се състои от няколко защитни системи, разположени на различни места из страната. Тяхната цел е била да предпазят важни стратегически оръжия. Пирамидата е част от първото и единствено изградено подобно място. Комплексът в Северна Дакота започва да функционира на 1 октомври 1975 г. Двадесет и четири часа по-късно, Конгресът решава да затвори програмата, след като я определя като неефективна. Пет месеца след това, армията се изтегля от базата, за чието построяване са похарчени около 6 млрд. долара.

Начинът, по който изглежда в момента тази изоставена пирамида напомня за руините, оставени като наследство от маите в Чичен Ица.

ица маи

Снимката на древната пирамида построена от маите е направена от фотографа Хенри Суит по време на археологическата експедиция през 19-ти век, водена от Алфред Маудслай. Фотографията е част от изложба в Университета на Северна Каролина през 2007.

Приликите между двете пирамиди са безспорни, но те се простират единствено до конструкцията и архитектурната форма.

Едната пирамидална структура е изградена като част от вид божествена система за проследяване на небесни събития и за създаването на епични календари, докато другата –американската пирамидална структура е храм на математиката и обект за ранно предупреждение срещу военна заплаха, като опасност от ядрени бомби.

пирамида сащ

В известен смисъл и двете пирамиди са архитектурни паметници за навигация на различни неща. И двете сега изглеждат като останки от изгубена цивилизация, създадени не от човешка ръка.

Във всеки случай, оригиналните снимки, документирали строежа на американското военно съоръжение са доказателство за това как се правят съвременните пирамиди: огромни бюджети и тонове желязо, изграждащи внушителни форми, до които човек изглежда като миниатюрна фигура.

НП/НП