Хипотези

Обграждат ли САЩ с биологическо оръжие Русия?

Хибридна война или истина? Преценете сами.*

Сред всички видове оръжия за масово унищожение, разработени от човечеството през последните 100 години, едно от най- високотехнологичните и още по-малко известни на обществото е биологичното оръжие. Ако за последствията от използването на ядрени оръжия, напомнящи за тъжните примери на Хирошима и Нагасаки, се знае, то биологичните оръжия започват да се развиват и да се подобряват през втората половина на ХХ век в резултат на разцвета на биологичните науки и напредъка на генетиката и биоинженерството. Най-активни по отношение на развитието на този тип оръжия на САЩ. Изграждането на тайни биологични лаборатории в близост до границата с Русия, замаскирано в рамките на работата, извършвана от Министерството на отбраната, води до сериозни въпроси за сигурността на целия регион, включително и държавите приемници на биологичните звена. Животът на американските военни, ангажирани в областта на биотехнологиите в Грузия, Украйна и Казахстан е забулен в секретност. А надали наистина са толкова безвредни всички продукти излизащи от тези така наречени „Центрове за контрол върху заболяванията”.

От дълго време Русия изразява своята загриженост във връзка с разработките на определени агенции на САЩ по установяването на биологични лаборатории по целия периметър на нейните граници. На 30 март тази година представители на Министерството на външните работи на Русия изпраща нота до Държавния департамент на САЩ, която повдигна редица въпроси, свързани с използването на американските биологични лаборатории по границите на Русия.

Руските страхове са свързани със следните фактори:

Първо, Русия повдига пред американската страна въпроси за дейността на Центъра Лугар, близо до Тбилиси. Руското външно министерство посочва, че „обективна информация за дейността на военното поделение не се съдържа в материалите, подадени в рамките на мерките за изграждане на доверие, както от САЩ, така и от Грузия.“

Второ, не по-малко важен въпрос за Русия е работата по създаването на лаборатория в Алма Ата (Кзахстан). Руски дипломати директно отбелязват: „Ние имаме всички основания да вярваме, че след пускането му в експлоатация от страна на САЩ там ще бъде разположен военен контингент, прикрепен към изследователската база на Министерството на отбраната на САЩ. Това ще доведе до дестабилизация на положението в региона на Централна Азия.“

Руското външно министерство призовава САЩ да се откаже от неясните, непрозрачни и подозрителни във всички отношения стъпки по създаването на биологични лаборатории от своето Министерство на отбраната в близост до руските граници.

Според руски анализатори в усилията на САЩ за създаването на „бактериологичен фронт“ има позоваване на действащите закони, според тях Щатите  си запазват правото да водят бактериологична война.

Освен това, ръководствата на всички видове въоръжени сили на САЩ съдържат разпоредби относно използването на химически и бактериологични бойни отровни вещества. Това според руското външно министерство, е в пряко противоречие не само с разпоредбите на КБО (Конвенция за забрана на биологичното и токсично оръжие). При разпоредбите от раздел 817  в определени случаи отпадат забранените на раздели I и II от КБО. Тогава не възниква отговорност за администрацията на САЩ при употреба на биологично оръжие. Това създава пряка предпоставка за провеждане на биологична война, смятат от руското външно министерство.

Държавния департамент директно признава, че от 1998 г. насам, активно участва в организацията на биологични лаборатории по целия бивш Съветски съюз и по-специално в Казахстан, Узбекистан, Грузия, Азербайджан, Украйна и Армения, за да помогне да се гарантира безопасността и сигурността на съществуващите опасни патогени разпространени в света.

Най-известният обект, изграждането на който струва повече от  450,0 милиона долара от бюджета на САЩ е Здравният център на името на Ричард Лугар, близо до Тбилиси. В основата на проекта е управлението за медицински изследвания съм Сухопътните войски (UMISVG / USAAMRD-G), което е на пряко подчинение на Пентагона. В него според публична информация участват екперти и се провеждат научни изследвания, за да се гарантира здравето на американските войски в местата на тяхната дислокация.

Борба срещу болести или тайна война?

 

---

Не само в Лугар близо до Тбилиси, но също така и в други биологични лаборатории на бившия Съветски съюз са създадени бази с американска подкрепа. Повечето лаборатории от съветско време, изпаднали в мизерията на тяхната материална и техническа дават на американците най-ценния си ресурс – колекция от вирусни щамове, изолирани от природни източници. Такива „естествени“ щамове на вируси са, според експерти, много по-опасни от всички създадени генетично модифицирани проби. И в това отношение Центъра Лугар проявава стряскаща повишена активност за работа в развиване на такива щамове.

На първо място, според съобщенията в медиите, ендемични щамове от колекцията на центъра на Тбилиси са били прехвърлени на американците, включително най-опасните патогени като антракс.

И на второ място, експертите отбелязват, че честотата на изключително съмнителни огнища на африканска чума по свинете в руските региони, съседни на Кавказ се е увеличила значително. Огнища от различни болести, непознати до сега са откривани в страните от региона. Генадий Онишченко, ръководител на Роспотребнадзор ( Федералната служба на Русия за надзор и защита на потребителите), открито призна факта, че масовата епидемия от чума по свинете и заразен добитък в южната част на Русия, може да е в резултат на биологичните лаборатории в Центъра Лугар.

Трябва да се отбележи, че в нарочен Меромандум, американски дипломати признават, че управлението за медицински изследвания към сухопътните войски на САЩ в базата на Лугар Център провежда разработването на ваксини, и следователно, има всичко необходимо за производството на вируси и събирането на щамове.

Освен това, има информации и за факта, че в Казахстан се намира малко известен обект, принадлежащ към Министерството на земеделието на Казахстан, в който не само има агенти от биоматериали с висока токсичност, което е типично за спецификата на референтната лаборатория, но там има отдел за размножаване на опасни патогени, за територията на Казахстан и Централна Азия.

В тази връзка, следва да се отбележи един прелюбопитен факт. В Казахстан, по времето на Съветския съюз, е имало лаборатория за развитие на биологични оръжия, която се е намирала на цял остров в Аралско море. Името на острова е повече от страскащо Барсакелмес ( „ще отидеш – няма да се върнеш“). Островът става известен на Запад с книгата на избягалия казахски микробиолог Кен Алибек, според който на острова са проведжани тестове с биологични оръжия. На него, след края на СССР, са били погребани биологични материали, потънали в Аралско море. Сега там е останало едно мочурище. Алибек пише, че на Барсакелмес са тествани бойни щамове на чума, коремен тиф, антракс и шап. Ето как интересът на военните микробиолозите от САЩ към Казахстан не изглежда чак толкова безобиден.

Посланикът на САЩ в Русия, и лабораторията „анти-чума“

САЩ имат интереси и в областта на биологията в Украйна, където се позиционират или вече оперират редица съоръжения, увеличаващи биологична опасност в региона. Те са изградени с парите на една и съща организация – Министерството на отбраната на САЩ. Най-известният проект е бактериологичната лаборатория в близост до град Мерефа в региона Харков, която беше разположена в базата на Института по бубарство. Строителството на съоръжението започна през 2013 г. и е придружено от критики от страна на местната общност. Нито местните власти, нито отговорните американски структури са били в състояние да обяснят ясно целта на биологичните лаборатории в Марефе. На обществеността са казани общи приказки за „за контрол на патогените.“

Според съобщения в медиите, в Украйна вече работят около 11 регионални лаборатории, изградени с пари на правителството на САЩ като част от секретни програми на Пентагона. Има и американска „анти-чума лаборатория“ в Одеса. Тя започна работа преди шест години. Посланикът на САЩ в Украйна до 2013г., сега посланик в Русия, Джон Тефт заяви, че става въпрос за изучаването на опасни патогени и вируси като туларемия, антракс, куинсландска треска.

Необходимо е да се отбележи разширяването от страна на Щатите на бактериологичната инфраструктура на територията на бившия Съветски съюз. И имайте предвид, че общата сума за инвестиции непрекъснато се увеличава. Интересът на правителството на САЩ към научните изследвания в областта на патогените, води до отпускането на значителни средства. В информационен портал на САЩ са поместени 234 лота, съдържащи информация за разходите на правителството – близо 85 милиона долара за договори и безвъзмездни средства по темата изследване на патогени и вируси. Министерството на отбраната на САЩ е поръчало и специално математическо изследване за растежа и разпространението на бактерии в различни среди.

В тази връзка е странно изпускането на смъртоносния вирус MERS в Близкия Изток. Това доведе до смъртта на на 36 души. Факт е, че вирусът MERS отдавна е известен като едно от бойните бактериологични средства на разположение на специалните части на американската армия.

Странно съвпадение

---

Бившият член на Комисията на ООН по биологичните оръжия в Ирак и Либия, военния експерт Игор Никулин казва, че явленията с различни видове пандемии при животните не са случайни.

“Би било добре, ако не бяха ангажирани военните вирусолози на САЩ. Възникват някои подозрения. От Грузия африканска чума по свинете дойде в Русия, което е причини щети за милиарди долари. От територията на Грузия и Украйна идват различни заболявания, включително атипична пневмония. Това е основен инструмент за натиск от страна на САЩ към всички страни. Аз не изключвам версията, че атаката на така наречените милиции в Новоросия беше спряна заради директна заплаха, че биологични оръжия ще бъдат използвани срещу Русия. Разбира се, САЩ щеше да отрече нарушение на Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия. Защо се развиват лаборатории на територията на републиките в непосредствена близост до нас? Това води до подозрението, че там те разработват биологични оръжия”- казва експертът.

Политическият анализатор по международни въпроси професор Сергей Черняховски показва, че в САЩ имат дълга история по неспазване на задълженията си в международни договори, и по-специално КБО.

---

“САЩ никога няма да изпълнят задълженията си. Когато американците воюват с индианците, те в повечето случаи не побеждават в битки и сражения, а изгарят продуктивните площи, отравят кладенци, изгарят полята в прерията. По същия начин, те действат и във Виетнам. Цялостният стил на американската военна практика е преди всичко война срещу цивилното население, за да се деморализират въоръжените сили на врага. В настоящите дни тази практика се ползва по отношение на Русия и е форма на натиск. Също и напомняне, че тези оръжия могат да бъдат използвани. С ескалацията на ситуацията възможността да се използват тези оръжия срещу Русия е висока. Наред с другите неща, САЩ обграждат Русия с ракети и системи за противоракетна отбрана, които те създават въпреки протестите на Руската федерация. Техните обяснения са, че системите не са насочени срещу нашата страна. А срещу кого е? В днешния свят споразуменията стават с толкова голяма несигурност и винаги има възможност да се каже, че това, което правите, не попада в рамките на предишното споразумение”, споделя още професор Черняховски.

Деканът на Факултета по социология и политически науки във Финансовия московски университет Александър Шатилов коментира геополитическите последици за мрежата от биологични лаборатории като евентуална война срещу Русия заради засилващото се противопоставяне.

“Присъствието на такива центрове около почти всички граници на Русия може да се разглежда меко казано като заплаха за националната сигурност. Мисля, че ако Русия постави своя биологична лаборатория някъде в Мексико, САЩ не само ще протесират, но щяха да направят опит просто да унищожат тези центрове. Може би има не само пряка заплаха за Русия от гледна точка на това, че САЩ могат да използват биологично оръжие.  Човешка грешка може да доведе до теч на токсини и микроби заради нечия небрежност. И тогава изведнъж се появява от нищото някаква епидемия.  Сигурен съм, че има редица тайни лаборатории, които работят за разузнавателните агенции на САЩ и се подготвят за часа Х. Ето защо, дори самото съществуване на тези центрове за биологични и токсични разработки е заплаха за националната сигурност.”, твърди още Шатилов.

Автор: Иля Ухов/life.ru

(бел.ред.) със съкращения

* Понятието хибридна война се използва толкова често днес, че дори само едно изречение може да бъде определено като хибридна война. Ако в следващи публикации видите предупреждението -“ Хибридна война или истина? Преценете сами“, ще разчитаме на вашите лични знания, опит и находчивост да се ориентирате в разглежданата тема.