България

Размирици в бежанския лагер в Харманли (обновена)

Бунт е избухнал в бежанския център в Харманли. Това съобщава говорителят на ОДМВР-Хасково, цитиран от Агенция Фокус. „По обяд е имало бунт срещу забраната да напускат свободно лагера. Мигрантите са запалили гуми и са замервали с камъни жандармеристите. На място са изпратени полицаи, пожарникари, жандармеристи, както от нашата област, така и от съседни полицейски дирекции“, обясни говорителят. По думите ѝ към момента положението е овладяно и са започнали преговори между представители на протестиращите и Държавната агенция за бежанците. Няма информация за пострадали при безредиците.

Новата сграда, която е трябвало да бъде открита към центъра в Харманли в момента се руши. Столове, легла, бежанците всичко изнасят и палят. Мигрантите искат да бъде отворена границата със Сърбия. Подкрепления на полицията са там, но се въздържат да направят каквото и да е, пред тях има водно оръдие, но то все още не се използва, предава БНР. Водят се преговори, бежанците продължават да рушат, да изнасят всичко и да палят огньове.

От МВР съобщиха, че на място са директорът на ОДМВР – Хасково, областният управител и директорът на Регистрационно-приемателния център в Харманли. Очаква се пристигането на председателя на Държавната агенция за бежанците.

Според свидетели, недоволството е избухнало заради превантивното затваряне на центъра и въведената забрана настанените в него да напускат очертанията му. Преди дни на мигрантите в бежанския център в Харманли бе забранено временно да напускат центъра, заради опасенията за наличие на заразни болести.

На място е и директорът на ОДМВР – Хасково старши комисар Ангел Ганчев.

Агенция Фокус/ Бгнес