Съзнание

Унгария обърна гръб на Румъния за празника

Решението на унгарски министър, че дипломатите от страната трябва да игнорират националният празник на Румъния, честван на 1 декември, поради това, че бележи деня, в който Унгария губи Трансилвания, вдъхва нов живот в стари спор.

Румъния и Унгария се сблъскаха в петък, 2 декември 2016 г., с ново дипломатическо напрежение, след като унгарският външен министър Петер Сиярто заяви на дипломатите да пропуснат честването на националния празник на Румъния. Съобщава се, че министърът от правителството на министър-председателя Виктор Орбан е наредил на унгарските дипломати да стоят далеч от празнуванията в Румъния на 1 декември, бележещи 98-ата годишнина от присъединяването на Трансилвания към страната от Унгария.

„Поради това, че унгарския народ няма причина да празнува 1 декември, външният министър забранява на всички служители на МВнР да участват в честванията на румънския национален празник“, пише в официално заявление на министерството.

Румънският посланик в Будапеща Мариус Лазурча е поканил унгарски държавни чиновници на мероприятие в четвъртък, на което той е бил домакин, където е оценил високо двустранните отношение, но никой от външното министерство не се е появил. От румънското външно министерство в петък съобщиха, че са били изненадани от случилото се в Будапеща.

„Ние сме изненадани и озадачени от унгарското решение да забрани на дипломатите си да участват в празнуванията и приемите по повод националния празник на Румъния. Трудно е да се разбере това, особено след като Европейският съюз и трансатлантическата общност са основани на ценности, сред които е уважаването на националните символи на другите държави“, пише в официално заявление на румънското външно министерство.

НП/Фокус