Новини

Удивителни природни явления, които граничат с фантастиката

Плажното «звездно небе»

Този много зрелищен ефект, които може да се наблюдава в морето и океана, се обяснява с присъствието във водата на фитопланктона Lingulodinium polyedrum.

Едноклетъчните организми, обикновено обитаващи в тропическите ширини, излъчват светлина под въздействието на външни дразнители, например вълните.

В Казахстан има подводна гора в езерото Каинда

Тук дърветата растат направо от дъното на езерото. Това е водоем с дължина около 440 метра и дълбочина до 30 метра, образувал се в резултат от земетресение през 1911 година.

Той привлича както обикновени туристи, така и дайвери, защото на пейзажа могат да се любуват както над, така и под водата. Това, че през лятото температурата на водата не превишава 6°C, не спира ценителите на неговата красота.

Боливия може да се похвали с невероятния солен Уюни

Това не е плаж, а огромно огледало. Представлява сол, останала на мястото на бивше солено езеро – най-впечатляващата и голяма солена пустиня в света.

Съдържа 11 слоя сол с дебелина 1 до 10 метра. Освен това има и големи запаси на литий, калий, манган и бор, както и редкия минерал улексит, наричан «телевизионен камък», тъй като може да предава изображения посредством своите натурални влакна.

Канада – мехурчетата метан, замръзнали в езерото Ейбрахам 

Това природно явление може да се наблюдава всяка зима на изкуствено създаденото канадско езеро Ейбрахам. Растенията, развиващи се на дъното на водоема, отделят метан.

Преди да успее да се издигне до повърхността, той замръзва и остава в ледения капан до края на зимния период. Дебелината на леда, покриващ езерото, е  8-9 сантиметра. 

В Пакистан могат да се видят милиони паяци на дърветата

Жителите на пакистанската провинция Синд са свикнали с новите си съседи, придаващи на дърветата сюрреалистичен вид.

Нашествието на паяците станало при наводнение през 2010 година. В търсене на безопасно място те се прехвърлили на дърветата. Местните жители виждат в това полза, тъй като обвитите с паяжина дървета станали отлични капани за комарите преносители на малария, унищожавани успешно от паяците. 

В САЩ има «врата към ада» – кладенецът Тора

Това е отвор с диаметър 5 на разположения в Орегон нос Перпетуа. По време на прилива водата стремително запълва този „кладенец“.

А след известно време от него рязко се изстрелва фонтан с височина до 6 метра, приличащ на гейзер.

Кървавият водопад  в Антарктида

Намира се в една от Сухите долини западно от пролива Мак-Мердо. Самите долини представляват необичайна за Антарктида област не покрита с ледове и снегове; това е най-сухото място на Земята.

Кървавият водопад бил открит през 1911 г. от австралийския географ Томас Грифит Тейлор. Съвременните учени установили, че червения му цвят се дължи на железни окиси.

Светлинните стълбове поразяват въображението на човека

Това е оптически ефект, който възниква, когато светлината се отразява в микроскопичните ледени кристали на атмосферата.

Източник на светлина могат да бъдат Слънцето, Луната, ярките планети и градските огньове. Това красиво явление често се наблюдава от жителите на столици и мегаполиси.

Вулканичните мълнии

Тези мълнии се предизвикват от огромното  количество малки частици пепел, които вулкана изхвърля при своето изригване.

Сблъсквайки се една с друга, тези частички натрупват статичен заряд, пораждащ мълнии.

Облакът, предвещаващ края на света

През юни 2012г. жителите на Пекин видели този подобен на гъба облак – едно от безбройните чудеса на природата, на което учените и досега не са дали рационално обяснение, в което няма нищо чудно, след като дори обикновената мълния все още не е докрай разгадана.