Новини

Учените разбраха как да видят началото на времето

Учените от Принстън вярват, че разполагат с инструментите, за да надникнат назад в самото начало на времето.

Изследователите казват, че могат да използват вълни в пространство-времето, известни като гравитационни вълни, за да видят основно началото на всичко, което знаем.

Заявление, което впечатлява

„Не можем да видим ранната вселена директно“, казва Дийпън Гарг, участник в Принстънската програма по физика на плазмата, „но може би можем да я видим индиректно, ако погледнем как гравитационните вълни от онова време засегната материя и радиация, които можем да наблюдаваме днес.“

Използвайки същия процес за изследване на енергията на термоядрения синтез, учените изучиха гравитационните вълни, които Алберт Айнщайн за първи път предсказа през 1916 г. като следствие от теорията на относителността.

Теория на смущенията

Със смущенията в пространство-времето, причинени от движението на плътни обекти, новите формули „биха могли теоретично да накарат гравитационните вълни да разкрият скрити свойства на небесни тела, като звезди, които са на много светлинни години от нас“.

Надеждата е, че физиците могат да анализират характеристиките на светлината, за да открият свойства на звезда, отдалечена на милиони светлинни години.

Звезден купол

Изследователите същевременно научават и за множество неутронни звезди, черни дупки и смъртни случаи на звезди по пътя им през хилядолетията.

Учените признават, че имат формули за разглеждане на тази концепция, но „получаването на значими резултати ще изисква повече работа“, казват те.

Така че нашето пътуване обратно към началото на времето ще трябва да изчака още малко, за да започне.