Новини

Учени предлагат пръскане на серен диоксид в атмосферата

Температурите в Арктика се повишават

четири пъти по-бързо от останалия свят, а в някои райони седем пъти по-бързо. До този извод са стигнали група норвежки учени.

В резултат на това явление Арктическият регион се затопля с още по-бързи темпове, отколкото се смяташе досега.

Промените в Арктика

могат да повлияят негативно на други региони на Земята. Топенето на ледниците в Гренландия може да повиши морското равнище. Докато промяната на океанските течения от своя страна да повлияе на метеорологичните модели.

И за да противодействат на ефектите от изменението на климата учените са измислили доста налудничава идея.

Изследователите предлагат

повторно замразяване на Северния и Южния полюс и понижаване на глобалните температури. За да направят това те предлагат много противоречив план.

Самалетите разположени на височина от 13 км. и географска ширина от 60 градуса, ще изхвърлят микроскопични частици серен диоксид засенчвайки повърхността на Земята.

Микроаерозолните частици могат да се пръскат в атмосферата във високо летящи струи, за да отразяват слънчевата светлина и охлаждат топящите се ледени шапки.

Според скорошно проучване

на изследователя от Йейлския университет Уейк Смит, милиони тонове въглероден диоксид ще бъдат освободени под формата на 175 000 полета всяка година.

Реактивните самолети ще изстрелят огромни количества въглероден диоксид високо в атмосферата. Смит обаче твърди, че все пак би си струвало въпреки вредните емисии.

В резултат на това полярните региони ще бъдат защитени от тези частици от топлината на слънцето.

Според изследването на Смит полярните региони могат да бъдат охладени с 3,6 градуса по Фаренхайт чрез освобождаване на 13 тона частици в точното време на годината.

Някои експерти твърдят,

че въглеродните емисии от самолетите са ужасна идея. Засенчването от Слънцето също може да повлияе отрицателно на селскостопанските системи.

Изследователите от Харвард предложиха да се тества подобна идея миналата година, като се използват метеорологични балони над северна Швеция за събиране на предварителни данни.

Това е противоречив и рискован експеримент, така че местните опозиционни групи ги принуждават да го изоставят.

Смит обаче твърди, че полярните региони са изключително слабо населени и са най-доброто място за провеждане на експеримент без вреда.

НП/2022