26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Две суперлуни в следващите месеци

Две суперлуни предвещават краят на календарната 2016 година. И двете ще бъдат на една и съща дата, но в различни месеци. Астрономите от НАСА съобщават, че на 14 ноември и 14 декември ще може да се наблюдава необичайното явление „суперлуна“. Обикновено Луната не е напълно затъмнена от сянката. Тъй като орбитата на Луната е елипсовидна, едната страна (перигей) е около 30 000 мили по-близо до Земята от другата страна (апогей). Пълнолунието в перигей е определяно като „суперлуна“. Терминът обикновено се използва само веднъж годишно за пълната Луна, която е най-близо до Земята в своята орбита.

Луна

Пълнолуние се случва всеки месец, когато Слънцето, Земята и Луната са подредени така, че Луната е напълно осветена от Слънцето на противоположната страна на Земята. А лунно затъмнение настъпва, когато трите тела са подредени така, че Луната преминава през сянката на Земята.

В следващите два месеца явлението ще се наблюдава два пъти. „Маркирайте в каландара си датите и се насладете на суперлуната“, съветват от НАСА.