Съзнание

Турция решава дали ще бъде президентска република на референдум през април

В началото на април ще се проведе референдум в Турция за преминаването към президентската система на държавното управление, съобщава БГНЕС. Това стана ясно от изявлението на вицепремиера Нуман Куртулмуш, който подчерта, че резултатът от първото четене на поправките в конституцията е огледало за второто четене. „Във възможно най-къси срокове трябва да отидем на референдум и най-подходящото време за провеждането му е началото на април“, посочи още той.

По повод дебата за евентуални предсрочни избори Куртулмуш заяви, че лансирането на подобна теза е неправилно и припомни думите на президента Реджеп Ердоган, според когото само ако парламентът не е в състояние да намери изход, тогава това може да се случи.

Вицепремиерът коментира и бойкота на опозиционната Народно-републиканска партия при обсъжданията на конституционните поправки и препоръча на депутатите да стоят далеч от позорните сцени по време на дебатите при второто четене, защото с подобно поведение компрометират както себе си, така и Турция.

В Туитър вече тече протест срещу президентския модел на управление, който е организиран от опозиционни депутати с призив всички несъгласни с поправките на първите 4 члена на конституцията да се изправят на крака в указаните часове, независимо къде се намират.

Източник: БГНЕС