Съзнание

Турция блокира достъпа до Twitter и Whatsapp

В Турция беше блокиран достъпът до социалната мрежа Twitter и приложението за безплатни съобщения WhatsApp.

Блокирането стана няколко часа след като бяха задържани заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан и други депутати от прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите (ПНД). Общо бяха задържани 16 турски депутати от тази партия, включително нейните съпредседатели Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг. Арести се извършват едновременно в няколко турски градове, включително Анкара, Диарбекир и Мардин в източната част на страната.

Селахатин Демирташ е арестуван, по подозрение в тероризъм, в дома си в Диарбекир, а Фиген Юксекдаг – в Анкара. През декември 2015 г. прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демирташ по подозрение в „престъпления срещу конституционния ред.“ Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. Подобни изявления съдът може да приеме като опит за нарушаване на конституционния ред и престъпление срещу действащия конституционен режим .

Турската прокуратура поиска да осъди Демирташ на пет години затвор за разпространение на „терористична пропаганда“. В средата на април Демирташ заяви в интервю за вестник Ню Йорк Таймс, че президентът Реджеп Ердоган задушава свободата на словото в страната и по този начин дестабилизира ситуацията в страната и в Близкия изток. Депутатът разкритикува президента за това, че е прекъснал мирния процес с Кюрдската работническа партия (обявена за терористична в Турция). Преди това Ердоган ратифицира закон, позволяващ да се отнема парламентарния имунитет на депутати, след което бяха повдигнати обвинения срещу редица членове на ДНП.

Бгнес