България

Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул

Турция блокира границата с България заради терориста от Истанбул. Подаден е код за висока бдителност. Поради опасения, че нападателят в клуб „Рейна“ може да избяга през България към Европа, на граничните пунктове са разположени спецчасти за борба с тероризма, съобщава Дарик. Всички коли и пътници се обискират. Българските власти не са променяли мерките за сигурност по границата с Турция, става ясно от изявление на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Самоличността на извършителя на нападението от новогодишната нощ е установена, съобщиха турските власти. В медиите се коментира водещата версия, че по произход терористът и от Дагестан, Киргизистан или Узбекистан, но е бил обучаван в Сирия. Това е съобщил министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, без да дава повече подробности. Арестувани са около 40 души, сред които семейства с деца, живели в общ блок с убиеца в град Коня.

Досега в полицията са постъпили над 14 хиляди сигнала. В първата си публична изява след стрелбата в Рейна, пред кметове в президентския дворец „Бештепе“ президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че нападението цели да раздели турското общество.

Органите на реда продължават операцията по издирването на нападателя, който уби 39 души в нощния клуб „Рейна“. На летището в Истанбул турските власти са арестували двама чуждестранни граждани във връзка с новогодишния атентат в града. Заподозрените са били задържани, след като са пристигнали на международното летище „Ататюрк“. Те са били отведени в полицейското управление за разпит. Междувременно турският парламент одобри поредното 3-месечно удължаване на извънредното положение, обявено след опита за преврат през юли миналата година.