Новини

Цитати от Буда, които допадат и помагат на всички

„Пътят не е в небето, а в сърцето.“

Лесно е да сме „духовни“ без да живеем духовно. Множество псевдодуховни личности не живеят в съответствие с казаното от великите учители.

Затова нека споделим собственото си виждане за истинското значение на тези цитати. „Здравето е най-великият дар, удовлетворението – най-голямото богатство, верността – най-добрата връзка.“

Обичайно е да се гледа на богатството от гледна точка на парите, но състоянието на мир в себе си е много полезно, отколкото материалното богатство.

Да се доверим на себе си и на своя път е важна част от нашата връзка със себе си.

„Всеки човек е авторът на собственото си здраве или болест.“

Тази мъдрост ни напомня да мислим как нашите мисли и действия могат да повлияят върху нашето физическо благосъстояние.

„Не пребивавайте в миналото, не мечтавайте за бъдещето, концентрирайте ума си в момента.“  

Настоящият момент е всичко, което имаме. Запомнете тази мисъл, може би ще ви е полезна в живота.

Добре е да се учим от миналото и да проектираме в бъдещето, но ако непрекъснато мислим за тях ще пропускаме това, което се случва в момента.

„Никой не ни спасява освен самите ние…“

Докато човек не реши да направи промяна и не се ангажира с нея всичко ще се остане само добро пожелание. Промяната е добре да бъде желана, още преди да бъде извършена. Заемете се отдадено с нея.

„На небето няма разлика между изток и запад; хората мислено си създават различия и след това започват да вярват, че те са истински“.

Всеки има виждане за света

Това не прави виждането му универсално вярно. То по-скоро е вярно за него в момента. Бъдете отворени за вижданията на другите, но не ги приемайте като крайна истина. Вие също имате свои виждания.

„Три неща не могат да останат дълго скрити: слънцето, луната и истината“. Истината не може да остане скрита – тя рано или късно излиза наяве.

„Лесно е да се видиш грешките на другите – трудно да видиш собствените си грешки.“
Бъдете смирени и отворени, за да видите своите „грешки“ така, както ги виждате в другите.

Нужни са истинска сила, честност и любов,

за да видите своите недостатъци и да се справите с предизвикателството да ги преодолеете.

Формират ни нашите мисли. Ставаме това, което мислим. Когато умът ни е чист, радостта го следва като сянка. Това, което мислите, има голямо влияние върху общото ви състояние.

„Погрижи се сам за своето спасение. Не разчитай на другите“.

Поеми контрол над собствения си живот, съдба и растеж. Не чакай одобрението на другите. Осъзнай, че животът е в собствените ти ръце.

Имаме склонността безкрайно да отлагаме с надеждата, че някак магически нещата ще се случат. Но това е илюзията, която е добре да захвърлим завинаги.

НП/2022 по лекции на Далай Лама