26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Тръмп задейства преразглеждане на НАФТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че започва разговори с лидерите на Канада и Мексико за предоговаряне на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (НАФТА). „Ще се срещнем с премиера на Канада (Джъстин Трюдо) и президента на Мексико (Енрике Пеня Нието) и ще започнем преговори, свързани с НАФТА”, заяви той по време на церемония в салоните на Белия дом.

НАФТА (North American Free Trade Agreement) влиза в сила през януари 1994 година и свързва САЩ, Канада и Мексико в обширна зона за свободна търговия. Тя е сред първите цели на Доналд Тръмп, който я обвинява, че окуражава износа на работни места от американската промишленост към Мексико.

Новата републиканска администрация от първите часове на встъпването си в длъжност предупреди, че ако нейните партньори откажат преговори „които да дадат на американските работници справедливо споразумение”, САЩ ще напуснат НАФТА.

Според статута на споразумението, всяка от страните по него може да уведоми другите за намерението си да напусне, като по този начин стартира 180-дневен период за започване на нови преговори. Ако няма сключено ново споразумение, старото се прекратява.

Срещата с Пеня Нието в Белия дом е предвидена за 31 януари. Няма дата до този момент за среща с Джъстин Трюдо. Ласкаейки мексиканския президент – „той наистина бе необикновен” – Тръмп сподели надеждата си да се стигне до „много добри резултати” с южната съседка на САЩ по въпросите на имиграцията и сигурността.

БГНЕС