Новини

Тръмп: НАТО е старомодно, Меркел сгреши катастрофално, Брекзит е успех

Протегната ръка към Русия, „катастрофалната грешка на Меркел“ за мигрантите, „старомодното“ НАТО, „успех“ за Брекзит, след който ще има други страни, които ще напуснат ЕС. Така новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп захрани отново медиите и световните анализатори. Това стана в интервюта за европейската преса в лондонския „Таймс” и германския вестник „Билд”.

Пет дни преди да поеме контрола начело на първата световна сила, милиардерът отново зохрани противоречието с администрацията на предшественика му Барак Обама. Тръмп посочи възможността да има споразумение за намаляване на ядрените оръжия с Русия срещу отмяна на санкциите към Москва.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

„Да видим дали ще можем да направим добри споразумения с Русия. Мисля, че ядрените оръжия трябва чувствително да бъдат намалени, това е част от тях. Санкциите предизвикват много болка на Русия, но мисля, че може да се направи нещо, което ще направи печеливши много хора”. Още преди Коледа Доналд Тръмп съживи призрака на курса към въоръжаване, предупреждавайки, че САЩ ще отговорят на всяко увеличение на ядрения арсенал на друга сила, без да посочва поименно Русия или Китай.

Тръмп повтори критиките си към НАТО като „старомодна“ организация, обвинявайки държавите членки, които не плащат своя дял в общата отбрана и се опират на САЩ. „Казах отдавна, че НАТО има проблеми. На първо място тя е старомодна, защото е проектирана преди много години и „защото тя не се занимава с тероризма. На второ място, страните не плащат това, което трябва”, добавиТръмп.

Малко държави от Организацията на Северноатлантическия договор достигат нивото от 2% от брутния си вътрешен продукт за военни разходи – изискване, което си постави НАТО през 2014 година.

„Мисля, че Меркел направи катастрофална грешка и тя бе да приеме всички тези нелегални мигранти”, каза Тръмп.  Според милиардера, последиците от тази политика за даване на убежище „се проявиха ясно” наскоро – алюзия за атентата с камиона убиец на Коледния пазар в Берлин на 19 декември. Така той подхвана теза на десните популисти в Германия, които обвиниха през декември канцлерката, че носи отговорност за атентата.

Доналд Тръмп обвини Германия, че доминира Европейския съюз. „Европейския съюз е общо казано инструмент за Германия. Това е причината, поради която мисля, че Обединеното кралство имаше голямо основание да го напусне”, каза още избраният за президент. Той заяви, че Брекзит ще бъде „успех”, като съобщи, че иска да сключи търговско споразумение с Обединеното кралство „бързо и по правилата” и да се срещне „много бързо” с Тереза Мей, която е премиер на Великобритания. Думите контрастират с казаното от Барак Обама, че Обединеното кралство би било в края на опашката за сключване на търговско споразумение със САЩ, ако някога напусне ЕС. Доналд Тръмп заяви също, че „други страни ще напуснат” ЕС.

„Мисля, наистина, че ако те (страните от ЕС) не бяха задължени да приемат всички тези бежанци, с всичките проблеми, които носят със себе си, нямаше да има Брекзит. Народите, хората, искат своя истинска идентичност и Обединеното кралство искаше своята собствена идентичност”, добави още Тръмп.

По-късно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че изказването на Тръмп предизвиква безпокойство у воденият от САЩ военен алианс и освен това е в противоречие с неговите представители. Щайнмайер каза, че е имал среща с генералния секретар Йенс Столтенберг, „където изявленията на новоизбрания президент Тръмп бяха приети с безпокойство“.

„Това е в противоречие с казаното от американски министър на отбраната при изслушване във Вашингтон само преди няколко дни и ние трябва да видим какви ще са последствията за американската политика“, допълни Щайнмайер.

Бгнес/ в. Билд, Таймс