Новини

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор на Съединените американски щати, Сали Йейтс, след като тя призова прокурорите от Министерство на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед за имиграцията, съобщава AFP, цитирана от „Фокус“. „Действащият главен прокурор Сали Йейтс предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати“, заявиха в изявление от Белия дом.

„Президентът Тръмп освободи г-жа Йейтс от задълженията ѝ и впоследствие назова Дана Боенте, американският прокурор за източната част на щата Вирджиния, да служи като действащ главен прокурор, докато сенатор Джеф Сешънс бъде окончателно потвърден от Сената“, гласи още текстът от администрацията на Тръмп.

Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама и й оставаха буквално няколко дни на поста преди да бъде заменена от сенатора Джеф Сешънс, информира БТА.
В изявлението  от Белия дом твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа.  „Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система“, каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом.

НП/Фокус/БТА