България

Трагедия в Хитрино с жертви десетки ранени (обновена)

Адът на бедствията в края на всяка година се изсипа върху главите ни отново. И пак заради типично нашенски грешки, безотговорност, непрофесионализъм и некадърност. Държавните институции говорят едно, хората от Хитрино друго. И сме склонни да вярваме на тях, а не на поредните слабоумници облечени в страх за службите си. Родното БДЖ е пред разпад, кражбите не спират. Нашата държава е на автопилот. И може би това ни пази от по-зловещи събития, защото като знаем кои са карали самолета ни настръхват косите.

7 души са загинали, а ранените са близо 30 в резултат на взрив на цистерна на гарата в Хитрино, Шуменско. Трагедията се е разиграла тази сутрин на ж.п. прелеза около 5.45 часа. По предварителна информация е дерайлирал товарен влак. Той е превозвал цистерни с горива – пропан-бутан и пропилен.

Става дума за 26 цистерни, от тях 23 са били пълни и 3 – празни. В резултат една от цистерните се е запалила. Експлозията и последвалият я пожар са обхванали много бързо гарата и съседните постройки. Има около 20 разрушени сгради.

Установена е самоличността на загиналите. Десетки къщи са разрушени. Разследващи органи трябва да установят причината за тежкия инцидент. През целия ден на място бяха и екипи на БЧК и ПСС, за да помагат на пострадалите. Всички жители на Хитрино – около 1000 души, бяха евакуирани. Повечето от жителите са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен. На територията на населеното място са единствено служителите на Министерството на вътрешните работи.

БГНЕС/ Фокус