Новини

Капсула на времето ще полети към Марс. Колонизацията започва до 14 години

Американската космическа агенция НАСА публикува амбициозен план за колонизиране на Марс. Според него до 2030 г. на Червената планета ще има присъствие на хора, които ще живеят, без да са пряко зависими от Земята. Дългото пътуване към Марс и стартът на постоянната колония са разделени на три фази. През следващото десетилетие учените ще търсят начини да преодолеят космическата радиация на планетата, която е пагубна.

„Съвсем скоро ще видим американски астронавт на Марс. Никога не сме били толкова близо до този исторически момент“, казва Чарлз Болден от НАСА. Учените вече работят по нов тип космически кораби, които ще използват освен гориво и слънчева енергия.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Студентката по космическо инженерство Емили Брайър планира мисия до Червената планета, съобщи National Geographic. Целта на младата жена е да изпрати на Марс капсула на времето. Това ще е малък сателит, носещ послания от Земята. В проекта участват студенти от колежи в цяла Америка. Според Емили, идеята е „доста амбициозна, но постижима“. Капсулата на времето е част от предизвикателството човечеството да стигне до Марс и да го колонизира. По думите на авторката на идеята, когато това се осъществи, капсулата ще бъде от онези неща, които документират докъде сме стигнали.

скафандер марс

За целта ще бъде използван сателит Cube Sat с размера на две кутии за зърнени закуски. Отделните системи се изработват в различни университети. Лаборатория в Масачузетския технологичен институт прави специалното йонно задвижване, а лаборатория в Станфорд тества космическата среда.

Капсулата ще съдържа дигитални снимки, видео и аудиозаписи, качени от хора от цял свят. Целта е съдържанието и да дава представа за Земята такава, каквато е днес. Мисията е замислена като послание от човечеството, а не от отделна страна или компания.