Новини

Ще открият ли изгубената гробница на Нефертити?

След специализирани проучвания, археолози са на път да открият изгубената гробница на Нефертити

Висши служители от Министерството на античното наследство на Египет са убедени, че в гробницата на Тутанкамон има тайна камера. Предположенията са, че там е намерила място за вечен покой Нефертити, ако това се окаже истина ще може да се определи като „откритието на века за Египтологията “.

Новината бе обявена на пресконференция в Луксор, само три дни след операцията по засилено претърсване чрез сканиране в гробницата на Тутанкамон.

Британският египтолог, Николас Рийвс, организатор на инициативата смята, че останките на Тутанкамон, момчето-фараон на Египет, който управлява в периода 1336-1327 пр.Хр., бил погребан в тази гробница. В нея имало отредена тайна камера и за неговата мащеха, Нефертити. Цар Тут, както е наричан още фараонът, умира около 1323 г.пр.Хр., а неговата гробница остава почти непокътната  до 1922г, когато е била открита от британския египтолог  Хауърд Картър.

Нефертити е една от най-легендарните, харизматични и впечатляващи фигури от Древен Египет. Тя става кралица благодарение на брака си с фараон Аменхотеп IV, по-късно познат като Ехнатон. Като кралица, Нефертити се радвала на влиянието си в политиката, религията, икономиката и културната революция, избухнала когато фараонът Ехнатон подменил традиционния египетски политеизъм с монотеизъм в почит към Слънчевия бог, познат и като Атен. Ехнатон бил фараон от осемнадесетата династия на Египет и управлявал 17 години. Той е бащата на Тутанкамон. Има теория според, която Нефертити, всъщност била истинският собственик на гробницата, сега позната като гробница на Тутанкамон. Това предположение може да даде обяснение за необичайното погребение на момчето-крал. Той бил положен в малка камера, която въобще не отговаряла на неговия фараонски ранг и обичаите в Древен Египет.

Рийвс допуска, че фараон Тутанкамон, бил погребан в гробницата на Нефертити по-късно, което от своя страна обяснява, защо толкова време археолозите не успяват да открият вечното обиталище на една от най-забележителните кралици на Древен Египет.

---

В изявление направено от Рийвс и Мамдух Елдамати, министър на античното наследство на Египет, става ясно, че шансовете за откриването на Нефертити са се увеличили значително.

По повод направеното сканиране, японският радарен специалист Хирокатсу Уатанабе каза: „ Според данните от радара, който е много точен, няма никакво съмнение, че в действителност има празно пространство зад стената в гробницата“

Изследователите се надяват, че в рамките на три месеца ще стигнат до това, което се намира от другата страна на стената и по всичко личи – това ще е най-голямото откритие за Древен Египет в историята на човечеството.

В този момент, експерти планират най-добрия подход, с притеснението, че дори и най-малкият разрез би могъл да причини големи щети на скритата камера, която е била херметически затворена толкова дълго време.

НП