Съзнание

Раздадоха наградите „Сезар“. Кои са победителите?

Френският трилър „Тя“ триумфира на тазгодишните награди „Сезар“. Филмът грабна отличията в категорията „Най-добър филм“ и „Най-добра актриса“ за Изабел Юпер. Юпер, която е на 63 години се бори и за „Оскар“ тази неделя.

Лентата, чийто комплексен сюжет се завърта около темите за насилието, сексът и любовта е режисирана от холандския творец Пол Верховен. В борбата за „Най-добър режисьор“ обаче, той не успя да се пребори и 27-годишният му опонент Ксавие Долан грабна приза с драмата „Това е само краят на света“.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Филмът донесе победа и на Гаспар Юлиел, който взе статуетката за „Най-добър актьор“ за брилянтната си игра на умиращ от рак драматург, който отива да види за последен път семейството си и да им съобщи, че животът му е към края си. Драмата спечели и за най-добър монтаж.

Темата за приятелството между момичетата от две различни имигрантски семейства в среда на глад, нищета и насилие пък донесе два френски „Оскар“-а и на „Божествените“ – за „Най-добра второстепенна роля“ (Дебора Локумена) и за „Най-добър режисьорски дебют“ (мароканката Худа Бенямина).

Церемонията се отличи и с особено висок и ясен политически тон срещу крайнодесните управници. Началото бе поставено от американския актьор Джордж Клуни, който получи почетния „Сезар“ и използва благодарствената си реч да отправи отявлена критика към американския президент Доналд Тръмп.

Британският режисьор Кен Лоуч също не избегна да изкритикува правителството си при получаването на своя „Сезар“ за „Най-добър чуждестранен филм“. Той обвини Консервативната партия във Великобритания в „целенасочена бруталност“ спрямо бедните в страната и призова французите да не гласуват за крайнодесния кандидат-президент Марин Льо Пен.

Младият режисьор Франсоа Руфин пък осъди безмилостно френските политици за това, че толерират експлоатацията на работниците в сферата на производството.

Бгнес