Новини

Откриха сфера до Босненските пирамиди. Търсят връзка с древна цивилизация?

Тезата, че Европа е била родно място на непознати напреднали цивилизации винаги е разпалвала въображението и интереса на хората по целия свят.  Някои учени все още остават скептични относно тази идея. Редица факти говорят за съществуването на изключително напреднали човешки умове по земите на Стария континент. Едно ново откритие предлага допълнителни доказателства в подкрепа на тези теории. Доктор Семир Османагич, известен още като „босненския Индиана Джоунс“ открива масивна каменна сфера. Според него тя датира от преди повече от 1500 години и е принадлежала на отдавна изгубена цивилизация, която някога е населявала района.

сфера босна

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

Гигантският камък  в Подубравже прилича на много сфери, които са намерени в далечните земи на Коста Рика, датирани на над 1500 години. Тази мегалитната сфера е открита близо до град Завидовичи в централната част на Босна и Херцеговина. Според Османагич тя е най-тежката и най-сложната изкуствена структура на планетата. Археологът твърди, че древните цивилизации са използвали гигантски каменни сфери за привличане на положителна енергия и лечебна сила.

Възможно ли е тази гигантска сфера, открита в Европа, да е доказателство, че е съществувала древна европейска цивилизация, останала непозната досега?

Според екипа учени на д-р Османагич, отговорът е да. Дори нещо повече – те твърдят, че след като най-старата изкуствена сфера в света е направена от този камък, може да се окаже, че трябва да се промени изцяло историята на Европа. Детайлните изследвания биха доказали, че неизвестни древни цивилизации може да са притежавали някаква отдавна изгубена технология. Въпрос, който не веднъж се поставя от представители на научната общност.

сфера босна

Въпреки това, противници на хипотезата изказват съмнения относно откритието. Те настояват, че босненският Боулдър не е нищо друго, освен продукт на майката природа. Според друг учен – Манди Едуардс гигантският сферичен камък, намерен в Босна може да бъде пример за така нареченото „втвърдяване“. То се случва, когато една компактна маса от скала е създадена от утаяването на натурален минерален цимент в рамките на пространствата между седиментните зърна и резултатите често са със сферични форми. Това по никакъв начин не оборда д-р Османагич, но пък дава криле на любителите на древни цивилизации.