Съзнание

Откриха ДНК „бъг“ в човешкия мозък

Размерът на човешкия мозък е твърде голям в сравнение със структурата на тялото. Това е вид аномалия, която се дължи на ДНК „бъг“ в нашия генетичен код. Тези заключения са на научно изследване, проведено от д-р Виланд Хънтър от Института по молекулярна биология и генетика в Дрезден, Германия.

Такава мутация се наблюдава и в нашите еволюционни „братовчеди“ – неандерталците и Денисовия човек. Липсва, обаче в най-близките наши роднини, шимпанзетата. По пътя на еволюцията, ранните хора са развили по-големи и по-сложни мозъци, които могат да обработват и съхраняват много информация.

Наскоро учени идентифицираха човешки ген, който според тях играе ключова роля за разширяването на областта в мозъка, известна като неокортекса. Този ген е възникнал преди около пет или шест милиона години, след като човешката линия се е отделила от тази на шимпанзетата.

Сега изследователи са открили малка ДНК промяна. Тя е точкова мутация, която отново е променила функцията на гена, предизвиквайки разширяване на неокортекса. Това може да бъде причина за допълнително разширяване на мозъка, чрез драстично увеличаване на броя на мозъчните клетки, намиращи се в тази област.

„Точкова мутация в човешкия специфичен ген позволява разширяване на съответните стволови клетки, които правят мозъка голям“, коментира Хънтър пред BBC.

„Това е така, защото тя е фиксирана в човешкия геном – така всички живи хора имат този специфичен ген, позволяващ преимуществото да избираме. Според нас тази мутация се е разпространила в човешката популация.“

Преди между два и шест милиона години, предците на съвременните хора са започнали да ходят изправени и да използват прости инструменти. По време на този дълъг период от време, размерът на мозъка започва да нараства. Хората се разпръскват по цял свят като се сблъскват с различни климатични условия и околна среда. След това, преди около 800 000 години, размерът на мозъка им отново започва да нараства, като им помага да оцелеят в един променящ се свят.

Но въпросите около това на какво се дължи и как точно е станало уголемяването на човешкия мозък до размерите, в които го познаваме днес са много. Вероятно е, този т.нар. „бъг“ да е част от множество генетични промени, на които дължим уникалния интелект и способността си да мислим.

Съвременният човешки мозък може да съхранява, събира и обработва много информация, която се предоставя за части от секундата. Той може да решава проблеми и да визуализира абстрактни идеи и образи. Големият мозък използва много повече енергия.

НП/ BBC/ Стани наш Патрон https://www.patreon.com/novotopoznanie