Новини

Нашествие на машини. Създадоха изкуствени пчели за опрашване на цветя

Учени разработиха дронове опрашители, които да вършат работата на пчелите при опрашването на растения. Изобретението представлява миниатюрен летателен апарат, оборудван със специален залепващ гел, който помага за обмяната на цветен прашец. Според авторите на апарата той ще помогне за запазването на биоразнообразието, на фона на все по-големия брой видове пчели, застрашени от изчезване. Той може да има широко приложение както хранителната индустрия в световен мащаб, така и в селскостопанския сектор.

„Изкуствените пчели“ представляват малък дрон, към който е прикрепена четка от конски косъм, която е била натопена в специален гел, спомагащ за прилепването на цветния прашец. Ключов за работата на уреда е именно гелът, който е бил създаден по случайност от японски учени.

Химикът Еижиро Мияко работи върху изследване за йоновите течности, когато създава субстанцията преди близо десетилетие. Тогава обаче тя не му върши работа и той се отказва от нея. Години по-късно той се връща отново към нея и с изненада забелязва, че въпреки времето, тя не е загубила свойствата си и продължава да е все така лепкава, което я прави подходяща за събиране на полеми.

В природата пчелите са основните създания, които пренасят цветен прашец, но самата процедура може да се извършва и от други животни. По време на тестовете на дрона, контролиран с дистанционно от човек, успешно са били опрашени две японски лилии.

Според Мияко дроновете значително ще помогнат за справянето със заплахата от изчезването на пчелите, но само те не са достатъчни. „Надяваме се, че това ще помогне за справяне с проблема на намаляването на пчелите. Но по-важното е пчелите и дроновете да бъдат използвани заедно“, посочва той.

БГНЕС