Видео

Създадоха робот, който е копие на Айнщайн

Американска компания създаде робот, който е мини копие на световноизвестния физик Алберт Айнщайн. Фирмата е специализирана в проектиране на роботи, които са способни да възпроизвеждат изражения на лицето, както и човешка реч.

Миниатюрното копие на Айнщайн може да решава задачи по математика и дори да проведе разговор. Роботът има приложение за интерактивни игри, чрез които обучава по математика, физика и други науки. Може да говори за проблемите на климата, да дава съвети и за храненето. Той е в състояние да възпроизведе повече от 50 жеста, щедро раздава усмивки, понякога се мръщи и дори се плези.

---

Едно от предимствата му е, че съчетава образованието със забавление, убедени са от екипа, създал малкото копие на Айнщайн.

Въпреки че роботът все още не е на пазара, в интернет се появиха опасения дали той не е изкуствен интелект, който представлява опасност за хората. „Това е риск номер едно на този век. Създаването на изкуствен интелект може да има роля в човешкото изчезване“, коментират в мрежата.

https://www.youtube.com/watch?v=ZYFwAoZBZZI

Дарик