Новини

Канадски учени потвърдиха наличието на извънземни сигнали. От SETI не ги признават

Канадски учени наскоро шокираха обществеността с твърдението, че високоразвита извънземна цивилизация може да използва мощни лазери като средство за междупланетни и междузвездни комуникации.  Проф. Ермано Бора и Ерик Тротие от Университета Лавал са анализирали данните от над 2,5 млн звезди, събрани с телескопа Sloan Digital Sky Survey. Те открили оптични сигнали, скрити в светлината на общо 234 звезди. Повечето от тези звезди са от спектралния клас на нашето Слънце. Характерът на откритите импулси, имащи еднаква периодичност и продължителност, позволява да се направят изводи за изкуствения произход на тези сигнали.

Ако Земята се окаже на пътя на лазерния лъч, могат да се регистрират кратки периодични светлинни проблясъци, скрити в спектъра на звездата. Тези светлинки са слаби и бързи и могат да се засекат само чрез сложен математически анализ.

---

“Количеството енергия, което е нужно за създаването на подобен сигнал е колосално. Но такива технологии имаме и на Земята, например лазерът Helios, намиращ се в Ливърморската национална лаборатория”, твърди Ермано Бора.

Канадските учени твърдят, че тези сигнали не могат да бъдат породени от бърза пулсация на атмосферите на звездите. Те не могат да се обяснят с въртене или преход от едно енергийно състояние към друго на атомите на известните елементи или молекулите на химическите съединения.

“Ние трябва да оставим на страна емоциите и да следваме само научния подход. Моята интуиция обаче ми говори, че това са сигнали от извънземни същества”, допълва още Бора.

---

Твърдението предизвика разгорещени дебати и вълна от скептицизъм сред традиционните учени. Те считат, че откритите феномени изискват допълнително изучаване, преди да се направят изводи за тяхната природа.

Директорът на SETI Андрю Саймън смята, че откритият сигнал може да е резултат от грешки в калибровката на оборудването и неверен подход при анализа на данните.

Източник: DailyMail, Guardian