Тайни и загадки

Вселената е една голяма холограма, твърдят учени

Вселената може да е само една

„огромна и сложна холограма“. И нашата визия за живота в три измерения може да е само една илюзия.

Според проучване на международен екип учени, това може да се окаже реална възможност.

Резултатите от проучването

сочат, че има конкретни доказателства, че Вселената може да е холограма.

Според астрофизиците от Университета на Саутхемптън, работили с колеги в Канада и Италия, има толкова доказателства за тази теория, колкото има и за традиционната представа за структурата на нашата Вселена.

„Представете си, че всичко, което виждате, усещате и чувате в три измерения, включително вашето разбиране за времето, всъщност произлиза от плоско двуизмерно поле“, коментира Костас Скендерис от Университета на Саутхемптън.

Идеята е подобна

на тази на обикновените холограми където триизмерно изображение е кодирано в двумерна повърхност, както в холограмата на кредитна карта. Въпреки това, цялата вселена е кодирана.

Учените твърдят, че телескопите вече са достатъчно развити и започват да откриват скрита информация отвъд видимия спектър, останала от самото формиране на Вселената.

Това е коренно различна идея

за съществуването на Вселената спрямо теорията за Големия взрив. Тя се основава на гравитация и цели да отговори на неточностите в Теорията на относителността на Айнщайн, които се проявяват на квантово ниво.

Ако Вселената е холограма, това не променя наученото за нея досега, но променя глобално идеята за нейния произход.

Холографията е огромна крачка напред в начина, по който мислим за структурата и създаването на Вселената“, казва проф. Скендерис.

„Теорията на относителността на Айнщайн обяснява много добре почти всичко в голям мащаб във Вселената, но тя започва да се разпада, когато стигнем на квантово ниво“.

Според учените холограмната теория

е доста по-семпла и позволява да се проучат и обяснят повече подробности. Всичко това може да отвори вратите към квантовия свят, който все още е непознат за науката.

НП/ Independent