26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Швейцарците казаха „не“ на затварянето на атомни централи

В Швейцария бе проведен референдум за ускоряването на отказа от атомната енергетика. Крайните резултати показват, че 54,2 на сто от швейцарците в общо 20 кантона не подкрепят инициативата, предложена от „Зелената партия“. Най-силно е било противопоставянето в кантона Швиц, където предложението е отхвърлено с гласовете на 68,1 % от гражданите. Най-малко „не“ (51,5 %) са казали швейцарците от кантона Фрибур.

Приемането щеше да доведе до затварянето на три от петте ядрени реактора през следващата година. Засега остаряващите атомни реактори в Швейцария ще продължат да работят в обозримо бъдеще.

Иначе планът на правителството е да се изведат от експлоатация петте реактора, които днес произвеждат около една трета от електричеството на страната, след като достигнат пределния срок за сигурно използване. Но след като всички ядрени електроцентрали в Швейцария нямат определен такъв краен срок за ползване, няма и точна дата кога всъщност трябва да бъдат затворени.

Макар проучванията на общественото мнения в навечерието на референдума в Швейцария да даваха индикация за патова ситуация след провеждането му, гражданите заявиха своето категорично „не“ на въвеждането на краен срок за експлоатация на атомните електроцентрали на територията на страната, коментира вестник Die Neue Zuercher Zeitung, цитиран от Агенция Фокус.

Фокус