Новини

Най-старите мумии в света може да бъдат унищожени

Чилийски изследователи търсят помощ за съхраняването на колекцията от близо 300 мумии Чинчоро, считани за най-древните в света, събщава Ройтерс. Прочутите мумии Чинчоро, запазили се непокътнати в Чили в продължение на над 7000 години, са сред най-невероятните археологически находки. Днес обаче учените са поставени пред предизвикателството на нарастващата влажност, която може да причини експлозия от бактерии.

Намерени в сухите пустинни долини около Арика, в северната част на Чили, Чинчоро са най-старите мумии открити в света към днешна дата. Чинчоро били праисторически хора, които живеели в разпръснати общности и използвали риболова, за да оцелеят на пустинния бряг на Чили и Перу.

Близо 300 мумии, които са били възстановени през последните години от сухата крайбрежна зона в близост до границата с Перу, датират от 5000 г. пр. н. е.

„Данните, с които разполагаме за мумиите са от преди 7000 години, така че те са по- древни, отколкото тези в Египет“, твърди Серджо Медина Пара, антрополог в университета на на град Арика.

мумия

Смята се, че съхраняването чрез мумифициране е част от религиозен акт, осъществяван за преодоляване на света между живите и мъртвите.

Учени за първи път забелязали черни петна, появяващи се върху запазена кожата на мумиите Чинчоро преди около десет години. Те провели серия от тестове, за да разберат от какво се причинява това. И се натъкнали на бактерии, затова мумиите сега трябва да бъдат съхранявани при влажност между 40 и 60 на сто, за да се предотврати тяхното разлагане.

Източник: Reuters