Съзнание

Откриха митичната Акадска империя и храм на бога на времето Адад

Археолози откриха останки на изгубен древен град в северната част на Ирак, близо до градa Дохул. Според тях там се е намирал град, който е бил бил използван като пост на Aкадската империя. Тази империя съществувала преди 5000 години и е смятана за първата в човешката история. Артефакти намекват за извънземна намеса в развитието на могъщата държава.

Използвайки геомагнитни измервания, археолозите открили следи от обширна пътна мрежа, различни жилищни квартали, грандиозни къщи и дворцова сграда. Всички те датират от Бронзовата епоха. Смята се, че древна стена и храм на мястото били посветени в чест на Адад – богът на времето в древна Месопотамия. Анализите разкриват, че градът процъфтява повече от 1200 години. А исторически доказателства потвърждават превземането му по време на периода на Акадската империя (2340-2200 пр. Хр.).

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Учените начело с Питър Фалзнер от Университета в Тюбинген и Хасан Ясим от катедрата за антики в Дохук, провеждали разкопките в Басетки между август и октомври тази година.

---

„Територията около Басетки се оказва неочаквано богата културна област, която е била разположена на комуникационния кръстопът между Месопотамия, Сирия и Анадолската култура по време на Бронзовата епоха.  Ето защо ние планираме да се осъществи проект за дългосрочни археологически проучвания в региона“, твърди Фелзнер.

По време на разкопките, археолозите открили редица интересни обекти, които им помогнали да разберат значимостта на древния град в миналото. Артефактите намекват за използването на непознати военни технологии. Преди около 2700 години, той е имал масивна защитна стена срещу нашественици. Открити са и фрагменти на Асирийски клиновидни таблетки, които датират от преди повече от 3000 години и предполагат наличието на храм, посветен на бога на времето Адад. Учените правят опити да разгадаят състава им, но за сега без успех. Около 2334 г. пр. Хр. цар на Акадската империя става Саргон Велики. Той поставя началото на могъща династия, която управлява в продължение на 150 години. След него владетелите на Акад започват да се титулуват „Цар на Четирите посоки“.

„Въпреки, че мястото на разкопките е само на 45 километра от територията, контролирана от Ислямска държава, беше възможно да се провеждат археологическите разкопки без никакви смущения. Живеехме в град Дохук, който е само на 60 километра северно от Мосул“, допълва Питър Фалзнер.

---

Акадската империя е била голямо царство в Месопотамия, създадено от Саргон. Нейните най-големи успехи са между XXIV и XXII век пр. Хр. Владенията на Акадската империя се простират по цялото поречие на Тигър и Ефрат, Елам, Сирия, а според древните източници и към Ливан и брега на Средиземно море. Древната Акадска империя дори прави набези в Андола и вътрешността на планината Загрос. Империята имала контрол над търговските пътища в Персийския залив.