Съзнание

Шефът на ЕК към Тръмп: Долу ръцете от ЕС

Долу ръцете от ЕС, ние не призоваваме Охайо да излезе от САЩ, се обърна Жан-Клод Юнкер към Доналд Тръмп. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова днес избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп да спре да говори за разпадане на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В разрез с твърденията на Тръмп, Юнкер изрази увереност, че никоя друга страна членка на съюза не възнамерява да последва примера на Великобритания, която е на път да го напусне. Това предстои като казус пред бюрократите в Брюксел. За тях провал на ЕС е преди всичко раздяла с огромни суми под формата на заплати, премии и бонуси.

Новият американски президент „също така не бива да насърчава индиректно (държавите от ЕС да си тръгнат от блока)“, призова председателят на Европейската комисия пред германската телевизия BR. Той подчерта, че европейците „не призовават (щата) Охайо да излезе от САЩ“.

Юнкер освен това отбеляза, че все още не е разговарял с Тръмп, противно на неговите твърдения. Избраният за президент на САЩ разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и ни обърка, каза той. Юнкер не пропусна да отправи хаплива забележка по адрес на Тръмп, като посочи, че в международната политика „всичко е в детайлите“. По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск похвали Тереза Мей за подкрепата й за европейската интеграция и укори Доналд Тръмп.

НП/ДИРБГ