Хипотези

Бъдещето на човечеството зависи от сливането ни с роботите

С все по-голямото навлизане в човешкия бит на роботи и системи с изкуствен интелект, един от вариантите за бъдещето ще включва физическото ни сливане с машините. Това заяви основателят на компаниите Tesla и SpaceX Илън Мъск. Според него ежедневната зависимост на хората към технологиите ще се задълбочи с времето до степен, в която човешкия разум и мисленето на машините ще станат едно цяло.

„До известна степен ние вече сме киборги – помислете за всички дигитални приспособления, с които разполагате – вашият телефон, вашият компютър“, каза Мъск по време на Международната правителствена среща на върха, която се провежда в Дубай. Наричайки тази технологична зависимост „дигитален тертичен слой“, Мъск заяви, че той вече е част от нашата биология, засягайки начина, по който мислим и възможността да надживеем физическата си същност.

„Ако вие умрете, вашият дигитален призрак все още ще бъде тук. Всички ваши имейли и социални медии продължават да живеят, ако вие умрете“, заяви той.

Според Мъск превръщането на хората в киборги ще е начинът, по който човечеството ще подобри наследените си естествени способности. „Във времето ще наблюдаваме по-дълбоко сливане на биологичния интелект и дигиталния интелект“, каза още той.

Това не е първият път, в който предприемачът коментира възможното превръщане на хората в полумашини. Миналата година той говори за нуждата хората да обмислят употребата на мозъчни импланти като начин за наваксване на бързата еволюция на изкуствения интелект – технология, която според него може да стане опасна, ако светът не знае как да я контролира.

Мъск е и човекът, който заяви, че не е невъзможно, и дори е вероятно, физическата Вселена, която познаваме, да е една гигантска симулация, създадена от напреднала извънземна цивилизация.

БГНЕС