Съзнание

ЕС ще бори руската пропаганда със специална резолюция

С 304 гласа „за“,  179 „против“ и 208 „въздържали се“ Европейският парламент прие резолюция, с която предупреждава, че Европа се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината, предизвикване на страх, съмнение и разделение в ЕС, съобщава пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите предлагат укрепване на малката работна група за стратегическата комуникация на ЕС и повече инвестиции за образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика, информационна грамотност и повишаване на осведомеността.

В резолюцията се посочва, че ЕС трябва да се противопостави на дезинформационните кампании и пропагандата на Русия, „Ислямска държава“ и Ал Кайда.

В текста се добавя, че враждебната пропаганда срещу ЕС цели изопачаване на истината, предизвикване на съмнение, стратегически разрив между Общността и нейните партньори от Северна Америка, блокиране на процеса на вземане на решения, уронване на образа на институциите на ЕС и насаждане на страх и несигурност сред гражданите.

Евродепутатите заявяват, че Кремъл е усилил своята пропаганда срещу ЕС след анексирането на Крим и хибридната война, която се води в Донбас.

„Руското правителство използва широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали, псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги, социални медии и интернет тролове, с което цели поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за неработещи държави в източното съседство на ЕС“, обобщават евродепутатите в резолюцията.

---

Тъй като европейските граждани са основна целева аудитория за Ислямска държава, държавите от Общността следва да работят в по-тясно сътрудничество за защита на обществото от опитите за вербуване, като по този начин засилят устойчивостта им на радикализация, се посочва още в текста. Предлага се да бъде подготвено послание, опровергаващо пропагандата на Ислямска държава, „включително чрез овластяване и по-силно видимо присъствие на умерени мюсюлмански учени, които се ползват с доверието да разобличават пропагандата на Ислямска държава“.

За противодействие на кампаниите срещу ЕС евродепутатите предлагат инвестиране в повишаване на осведомеността, образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика и информационна грамотност в ЕС. Това ще даде възможност на гражданите критично да анализират медийното съдържание, за да различат пропагандата. Допълва се, че също толкова важно е осигуряването на комуникация, съобразена с конкретните региони, включително на достъп до информация на местните езици.

Резолюцията предлага също задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на стратегическата комуникация, укрепване на деветте работни групи за стратегическа комуникация на ЕС и предоставяне на подкрепа за повече гъвкавост на медиите в страните, съседи на Европейския съюз.

ЕС

Източник: БТА