Новини

Съзвездието Лебед – възможният дом на извънземни

За пореден път в последните десетилетия се случва така, че световните учени остават изненадани от космическо явление, което трудно се обяснява.

Астрономи от САЩ и Русия са открили странни явления около съзвездито „Лебед“. Те са останали озадачени от поведението на звезда, която е позиционирана именно в това космическо пространство. Звездата, наречена KIC 8462852 има необяснимо намаляване на яркостта си, което е свързано с някои невидими структури или предмети в нейната орбита.

През миналата година учени от Университета Йейл съобщиха за необичайност в яркостта на звездата KIC 8462852. По-късно астрономите забелязаха втора звезда със странно поведение. EPIC 204278916 е с големината на Слънцето и е загубила 65% от блясъка си само за няколко седмици.

планета лебед

Така сред учените отново се заговори за теорията за съществуването на т.нар. „сфера на Дайсън“. Тя е хипотетична мегаструктура, описана за първи път от 1959 година от американския физик Фриймън Дайсън. Според теорията напреднала извънземна цивилизация може да изгради около своята звезда масивна сфера, която „изсмуква“ енергията и и я използва за целите и развитието на цивилизацията. Всъщност още през 1960 г. Фриймън Дайсън, предлага около Слънцето да се построи гигантска сфера за пълноценното използване на слънчевата енергия. На около 150 милиона километра от Слънцето (т. е. някъде там, където се намира нашата планета) да се направи огромна сферична черупка около централната ни звезда, която да я обгърне от всички страни. Тази черупка трябва да бъде направена от леки и твърди материали с правилни форми. По този начин се получава една изкуствена сфера, по вътрешната повърхност на която ще се „отлага“ цялата енергия на Слънцето. Ако е достатъчно за енергиен източник може да се построи само един или няколко пръстена, но колкото са повече толкова по-добре, като идеалния случай е сфера. Така ще се получи една огромна слънчева батерия.

сфера

Сега Валери Макаров от обсерватория на ВМС във Вашингтон и Алекс Голдин от компанията Teza Technology в Чикаго забелязват странно поведение на звездата KIC 8462852. Нейното трептене и яркост се променят между 1 и 7% едва през няколко часа.

Преди време учени смятаха, че подобно „премигване“ на звездата може да е предизвикано от рояк комети, които закриват нейната светлина от наблюдателите на Земята, но през януари 2016 година се потвърди, че яркостта на звездата KIC 8462852 е спаднала с 0,16 звездни величини за последния век. Фактът веднага постави под съмнение тази теория.