Съзнание

Колонизацията на Марс ще се случи до 40 години

Президентът на американската компания Space X Илон Мъск изложи плановете на компанията да започне частни мисии за превозване на заселници, които да живеят на Марс.

Мъск очерта плановете си за мощна ракета, способна да превозва поне 100 пътници плюс товар на курс. Той каза, че предвижда в бъдеще хора да живеят в голяма колония на Марс, но отбеляза, че от ключово значение ще е цената на пътуването да се намали достатъчно, за да бъдат привлечени доброволци.

„Не може да се създаде самоподдържаща се цивилизация, ако билетът струва 10 милиарда долара на човек“, каза той на Международния конгрес по астронавтика в Гуадалахара, Мексико.

„Целта ни е да сведем цената приблизително до тази на една средна къща в САЩ, около 200 000 долара“, обясни Мъск. Според него Марс е най-подходящото място за заселване на хора. Той каза, че самоподдържащ се град с 1 милион жители би могъл да се изгради за 40 до 100 години. Стратегията на Мъск предвижда превозът да се извършва с космически кораби за многократна употреба, а при полетите да се използва гориво, произвеждано от въглеродния диоксид и вода, налични на Марс.

Марс

Мъск, инженер и инвеститор, натрупал милиарди като съосновател на системата за разплащане онлайн PayPal, и създател на компания Space X заяви, че дългосрочното оцеляване на човечеството изисква хората да се превърнат в междупланетарен вид, започвайки със Слънчевата система, а някои ден излизайки и извън нея.

Източник: БТА