Съзнание

Източници от ЦРУ потвърдиха разкритията на Уикилийкс

Представители на американските тайни служби и правоприлагащи органи заявиха, че са били информирани за пробива в сигурността на ЦРУ, довел до публикуването от „Уикилийкс“ на хакерския инструментариум на управлението. Цитираните източници от агенция Ройтерс, които пожелали да запазят анонимност, посочили, че според тях публикуваните вчера от разобличителния сайт документи са автентични.

Разследващите органи са се съсредоточили върху подизпълнители на ЦРУ като вероятния източник на предаването на материалите на „Уикилийкс“, твърдят още те. Вчера сайтът публикува близо 8000 страници вътрешни обсъждания на ЦРУ за хакерските техники, използвани между 2013 и 2016 г.

В Германия федералната прокуратура заяви, че ще прегледа документите на „Уикилийкс“, защото в някои от тях се твърди, че ЦРУ е имало хакерски център в американското консулство във Франкфурт. „Гледаме на това много сериозно“, каза пред Ройтерс говорител на прокуратурата. „Ще започнем разследване, ако установим доказателства за конкретни криминални деяния или конкретни извършители“, довави още той.

НП/ БТА