Новини

Най-голямата заплаха в света не е ядрена война

50 000 души на ден във Великобритания са в полезрението на хакери, като част от огромна кибер измама за възстановяване на данъци. Представяйки се за държавни служители чрез имейли хакерите убеждават измамените жертви да споделят личните си данни, заради обещанието, че могат да си върнат част от парите. Достоверността на измамата идва заради имитацията на официалния домейн на британскто правителство – „@ gov.uk“, която отне шест седмици на властите, за да бъде преустановена.

Гигантската измама идва в момент на нарастващата загриженост относно кибер отбраната във Великобритания.

Министър Филип Хамънд заяви, че Великобритания ще бъде в състояние да „отвърне на удара“ срещу бъдещи хакове на високо ниво и представи новата стратегия на страната. Петгодишният план ще струва 1,9 милиарда лири (2,1 милиарда евро) и цели увеличаване на защитата на смартфони, таблети, камери, домакински и други уреди, свързани с интернет, които могат да станат обект на кибератака.

„Технологията предоставя огромни възможности за нашата икономика, но и крие рискове. Много е важно за бъдещето на икономиката ни да можем да имаме доверие на интернет и неговата инфраструктура“, заяви Хамънд.

Новата стратегия се изразява в три направления: засилване на защитните системи, развиване на познанията за киберпрестъпността и разубеждаване чрез обещанието за ответен удар в случай на атака.

Министър Бен Гумер подчерта: „Вече не става въпрос за шпионски трилъри и екшъни, кибер атаките са реалност и те се случват сега. А нашите противници са разнообразни – организирани престъпни групи, хакери, обучени тийнейджъри и чужди държави.“

Кибер сигурността беше призната като една от най-големите заплахи в целия свят, а общата цена на престъпленията в кибер пространството се оценява на $ 445 милиарда евро.

Британското правителството обяви, че ще наеме повече от 50 следователи и технически експерти в областта на кибер престъпността и обеща да инвестира допълнително в обучението на хора, които да станат експерти по сигурност в интернет.

Independent