Хипотези

Тектонични промени разкъсват планетата

Геолозите са абсолютно сигурни, че натиска от тектоничната плочата на Индия върху Евразия не остава без последствия. Сега те имат напълно неочаквана идея за това какви могат да бъдат тези последствия.

Като цяло полуостров Хиндустан (сегашният полуостров, който не винаги е бил такъв) има много впечатляваща геоложка история.

Факт е, че в продължение на много милиарди години, във всеки смисъл на динамичната еволюция на Земята, Индия е направила голямо пътуване от една част на планетата до друга.

Какво се случва под земята?

Да кажем, преди около милиард години Африка, двата американски континента и Антарктида са били непосредствено един до друг.

Всъщност, разбира се, всички континенти са претърпели невероятни промени, планетата е станала почти неузнаваема.

И най-изненадващото в случая е, че тогава Индия (тоест плочата Хиндустан) се е намирала най-отдолу, в южното полукълбо, близо до Антарктида. Според геолозите дори преди 80 милиона години всичко си е било по местата.

Но тъй като всичко се движи и променя на повърхността под въздействието на вътрешни процеси в Земята, континентите се разделят и Индийската плоча бързо започва да се издига нагоре.

Данните говоря красноречиво

И така, наскоро изследователите събраха сеизмични данни, тоест те „разгледаха“ как ударните вълни от земетресения преминават под Хималаите и Тибет.

Факт е, че по начина, по който преминават можете да разберете колко плътна и твърда е субстанцията, през която преминават.

Учените сравняват получената картина с факта, че под въздействието на някакво вътрешно налягане в този регион на повърхността се издигат характерни газове.

И заключението се оказва много интересно: очевидно Индийската плоча постепенно се разделя на две поради натиск върху Евразийската плоча.

Последващи трусове

Само за да го разберем подчертаваме, че не се разделя по същия начин, по който се разделя Африка. Известно е, че източноафриканският тектоничен разлом минава през Кения, Етиопия, Танзания и Мозамбик.

В рамките на няколко милиона години се предвижда източна Африка да се отдели напълно.

С Индия се случва нещо съвсем различно. Повърхността на полуострова не се разделя на части.

Разделянето става под земята в хоризонтална равнина. Долният слой потъва в мантията, а горният преминава под планините, под Евразийската плоча.

Какво ще се случи по-нататък не само с Индия, но и с цялата земя като цяло?

Геолозите смятат, че Индия ще остане така под Евразия, но Африка и Австралия също ще се доближат до нея след няколко десетки милиона години.

Тогава към тях ще се присъединят Антарктида и Америка. И отново ще бъде роден суперконтинент.

science.org