Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Тайната философия за света, живота и десетте сфери

Това практическо познание не само учи човека как да изживее мечтания и заслужен от него живот, а предлага и философия, която му позволява да развива знаците на синхроничността и сънищата.

Учението обяснява смисъла

на пребиваването на човека в това измерение. Казано накратко виждаме разбираем, универсален код, предназначен да направи по-съвършени човека и неговия живот.

Но от къде идва тайнството и дали не е с извънземен произход, както десетки автори предполагат?

Носят се легенди за това как нейните доктрини са се запазили в тайна, защото се е вярвало, че такова мощно познание трябва да бъде достъпно само за тесен кръг посветени.

Но защо е тази окултна мистика?

Смятало се, че скритото име на Бога може да бъде откривано само на човек, „който е скромен и смирен, на средна възраст, лишен от гневност и не е отмъстителен“.

Кабала това означава „да получаваш“, „да приемаш“

Учението стимулира благотворния баланс между способността да получаваш и в същото време – да даваш на другите.

Най-популярното съчинение на юдейския мистицизъм е „Зоар“, написано от равина Мойсей (Моше) де Леон ог Гранада, в края на ХІІІ век, въз основа на съчинение от ІІ век.

Тази книга, като съкровищница на древното познание, разкрива отношенията на Бога със света, обяснени с помощта на т. нар. „сефирот“, или сфери, схващани и като качества на Бога.

От тези десет на брой сфери е сътворен Космосът

Символично те се представят най-често като дърво, а понякога и като концентрично разположени сфери, като човек, като разклонен свещник.

Ето така се разкрива тяхната многопластова символика, подчертаваща факта, че човешките действия имат ефект в по-висшите светове, а чрез служене на Бога благочестивата душа постига единение с него.

Представените под формата на Дърво на живота десет сфери символизират качества на Бога, които намират съответствие и в качествата на човешките същества.

Учението казва, че същите духовни форми, използвани от Бога за създаването на Космоса, могат да бъдат приложени от човека за осъществяване на всеки проект.

Произведение на изкуството, успех в бизнеса, във взаимоотношенията и в какъвто и да било друг ракурс на живота.

Защо мистичната кабала, обаче, се свързва с чудесата и магията?

Учението става популярно през Средните векове. Тогава на кабалистите се приписвала способността да материализират предмети от въздуха.

Евангелието твърди, че самият Иисус от Назарет е бил блестящ кабалист, чиито дарби да прогонва демони чрез екзорсизъм, да превръща водата във вино и да лекува проказа произтичат от перфектното владеене на принципите на Кабала.

Заклинанието на магьосниците „Абракадабра“ също произлиза от арамейски език – коренния език на евреите, на който е говорил Христос, и на който са написани повечето кабалистични текстове.

„Абракадабра“ се превежда „създавам, като говоря“, „сътворявам това, което казвам“.

Твърди се, че съвременната кабала

няма нищо общо с Черни ложи, викане на демони или изпращане на проклятия.

Вместо това, тя предлага „инструментариум“ за персонални чудеса, въплътени в реални постижения и удовлетворение.

Говори се, че Кабала дава възможност за изпълнение на всяко човешко желание и за трансформиране на човешкия потенциал.

Енохиан е тайнствен език, за който окултистите Джон Дий и Едуард Кели твърдяли, че е „небесната реч“. Тя позволява на магьосниците и окултистите да общуват с ангелското царство.

Те пишат, че през 1581 г. са получили съобщения от ангелите, които им предоставили основите на език, чрез който да общуват с тях и знанието било заключено в тайното учение.

Този „ангелски“ език има своя азбука, граматика и синтаксис

Нарича се „Енохиан“ и се твърди, че последният библейски патриарх Ехон е човекът, който е знаел този език.

Влиятелният окултист д-р Джон Дий, се опитал да открие изгубените духовни знания и да възстанови мъдростта, която вярвал, че е скрита в книгите от древността.

Сред тези книги е и легендарната „Книга на Енох“, която описва магическата система, използвана от патриарха в Библията.

В личния си дневник Дий написал, че Господ е изпратил „добри ангели“ да комуникират директно с хората.

Но дали това е така или е просто поредната мистична концепция? Любознателните си задават десетки въпроси, а отговорите очакват да бъдат разкрити.

НП