Новини

Свят на ръба: Пет катастрофи, които могат да унищожат човечеството

Голямата поредица от природни бедствия през последните месеци накара целия свят да се замисли за бъдещето на човечеството.

2023 едва преполовихме, но от първите дни планетата е в пламъци. Вулканични изригвания в Камчатка и Мексико, земетресения в Турция и Сирия, смъртоносни лавини в Таджикистан, наводнения в Индия.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Всички тези природни бедствия изглежда са част от ужасен сценарий, който се развива на нашата планета точно пред очите ни.

Но най-лошото изглежда тепърва предстои

Последните открития в научната общност показват, че човечеството е изправено пред нови заплахи, които могат да го унищожат.

Учените идентифицираха пет основни причини, които имат потенциала да се превърнат в глобални катастрофи, лишаващи ни от нашия свят и бъдеще.

Какво може да ни убие? И как стана така, че хората вече са победили апокалипсиса три пъти?

Но според учените светът ще бъде унищожен от пчелите

Трудолюбивите медоносни растения опрашват цветята, събират нектар в кошерите и понякога жилят, но на хората ще им е трудно без тях.

Човек може да живее без кислород три минути, без вода три дни и без пчели четири години.

Британски учени са изчислили, че ако пчелите изчезнат от лицето на земята, то след четири години цялото човечество ще измре.

Хората знаят за това отдавна, така че популацията на тези насекоми се наблюдава внимателно.

Но се оказа, че това не е достатъчно – в Австралия пчелните колонии умират от мистериозен, но много агресивен акар вароа.

Докато едни учени спасяват пчелите и човечеството от гладна смърт, други се опитват да намерят причината.

Всъщност през последните години катаклизмите се случват много по-често, отколкото преди сто години

И въпреки целия напредък, прогнозирането им става все по-трудно. Изследователите са сигурни, че Ла Нина е виновна за началото на апокалипсиса.

От испански „la nina“ се превежда като „момиче“ или „бебе“. По ирония на съдбата, така галено метеоролозите по света нарекоха катастрофалното природно явление – охлаждането на водите на Тихия океан.

Ла Ниня има „брат“ – обратният климатичен процес, затоплянето на океана Ел Ниньо. Не е трудно да се досетите, че този термин се превежда като „момче“ или „бебе“. Но дали е безопасно да не се съобразяваме с това детенце?

Апокалипсис: реална опасност или само теория?

Светът е на прага на грандиозен апокалипсис или не е така? Въпреки стотиците предсказания за края на света през последните хиляда години, човечеството все още е живо и се радва на живота.

Учените идентифицираха пет потенциални катастрофи, които биха могли да ни нанесат опустошителен удар: киберзаплаха, ядрена война, колапс на инфраструктура, пандемия и климатична криза.

Въпреки че всеки от тези сценарии има теоретична основа, реалността може да е различна.
Малко хора знаят, че човечеството вече три пъти в своята история е било на ръба на изчезването.

Палеонтолозите смятат, че първата катастрофа е настъпила преди милион и половина години, когато населението на планетата е намаляло десетократно, оставяйки само 18,5 хиляди души на Земята.