Хипотези

Светът на археологията бушува от миналата седмица

Светът на археологията бушува откакто сериалът „Древният апокалипсис“, с участието на журналиста Греъм Хенкок, беше пуснат в стрийминг услугата на Netflix.

Хенкок е известна фигура в света на телевизионните сериали за история от много години. Той е нещо като Ерих фон Деникен версия 2.0, с изключение на извънземните, шегуват се зевзеци.

За какво иде реч?

Но основното оплакване на археолозите в този случай е свързано с директната атака на Хенкок срещу археолозите и цялата област на археологията.

Основното му твърдение е, че всички археолози съзнателно и умишлено прикриват част от световната конспирация – истината за славното минало на човечеството.

Тяхната цел е да скрият доказателствата за съществуването на древна човешка цивилизация през последната ледникова епоха.

И то много преди хората да започнат да се занимават със земеделие. Всичко това преди малко повече от десет хиляди години.

Хипотезата на Хенкок

Подходът на Хенкок вече е очевиден, нападат го критиците му. В първите три минути от началния епизод на сериала, той тръгва на кръстоносен поход срещу научната археология и всички, които работят в тази област.

Той ги нарича „така наречените експерти“ и твърди, че те са отбранителни, арогантни и претенциозни в знанията си.

Хенкок е убеден, че го възприемат като „техен обществен враг номер едно“ за това, че се осмелява да говори срещу „историческата парадигма“.

И още скандални реплики

Тази реторика, която го представя като безстрашен воин срещу корумпираната върхушка, може да накара зрителите да мислят, че пред тях стои един от най-великите археолози на всички времена, нападат критиците.

Но самият Хенкок заявява, че не твърди да е археолог или учен. Според неговото определение той е просто „журналист, който разследва човешката праистория“.

„Това на практика е еквивалентно на това да кажа, че съм археолог, интересуващ се от древни болести.

И в същото време да твърдя, че никой от епидемиологичните експерти не разбира нищо от общественото здраве и не е прав за пандемията от COVID-19.“

Защо избухна този скандал?

Така или иначе става ясно, че днес разполагаме с много информация за ледниковата епоха благодарение на много години разкопки и изследвания, проведени на места по целия свят. Цялото това количество информация е достъпно и в интернет.

Но от друга страна има широк кръг от автори, които имат различна гледна точка.

С други думи, истинската цивилизация оставя следи. И така, къде изчезнаха следите от напредналата цивилизация на Хенкок, атакуват противниците.

Единственият отговор, който Хенкок може да предложи, е „потопът“, който отмива всички останки и следи от тази забравена, изгубена цивилизация.

Gali Jaffe, Wizzeman Institute of Scenice