Новини

Супермасивна черна дупка бълва радиация

Галактиката PGC 83677 изглежда като самотна ярка сфера в тъмна част на Вселената. Космическият телескоп „Хъбъл“ засне мека бяла светлина от въпросната галактика на фона на далечни звезди и галактики.

PGC 83677 е лещовидна галактика – формата й хвърля мост между елиптичните и спиралните галактични структури. Намира се на разстояние 300 светлинни години от Земята в съзвездието Косите на Вероника.

На направената от „Хъбъл“ снимка PGC 83677 изглежда като бяло хало около център с ярка светлина. Предишни изследвания на галактиката показаха, че покрайнините и са относително спокойни, докато супермасивната черна дупка в центъра й бълва интензивна радиация.

хъбъл 2

Всички лещовидни галактики имат издутина и заобикалящ я диск. Тъй като елиптичните и лещовидните галактики имат толкова много структурни сходства, някои астрономи теоретизират, че лещовидните галактики са еволюирала форма на елиптични галактики, т.е. елиптични галактики в процес на трансформиране. Досега обаче не е създаден модел, който да обяснява подобен преход.

Снимката на PGC 83677 е направена с новата усъвършенствана камера ACS на „Хъбъл“, която е плод на сътрудничеството между НАСА и Европейската космическа агенция.

Източник: БТА