26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Откриха съседна суперземя. Възможно ли е да има живот на нея?

Учени заявиха, че открили съседна суперземя. Название, което се дава на скалиста екзопланета, чиито размери са няколко пъти по-големи от земните. Установено е, че въпросната суперземя орбитира около червеното джудже GJ 536, което е на разстояние 32 светлинни години от нашата планета. Масата на екзопланетата е 5,4 пъти по-голяма от земната.

Макар да не е в обитаемата зона на звездата, суперземята GJ 536 b се намира близо до нея. Затова ще е интересен обект за атмосферни изследвания.

„Новооткритата планета може да се наблюдава и от северното, и от южното полукълбо. Това я прави интересен обект за бъдещи спектрографски изследвания и в частност за търсене на други скалисти планети в обитаемата зона около звездата“, заявиха учените от Астрофизическия институт на Канарските острови.

Те очакват при бъдещи изследвания на GJ 536 да бъдат открити други скалисти екзопланети.

„Досега сме открили единствено планетата GJ 536 b. Продължаваме обаче да наблюдаваме звездата, за да установим дали можем да открием компаньони на планетата. Скалистите планети обикновено се откриват на групи“, поясни астрономът Алехандро Суарес Маскарено от института.

БТА