Новини

Слънцето е с повишена активност. Мощни магнитни бури бележат днешния ден и февруари

Днешният ден е белязан от изключително повишена слънчева активност. Мощното изригване на плазма от Слънцето е последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът се движи със скорост от 400 до 1000 км/с. Когато тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват различни видими и невидими смущения за всички живи организми.

Според учените на 3 февруари на Земята се очаква магнитна буря от първа категория, от скала с пет степени, по която се отчита силата на слънчевото изригване. Последиците от необичайната активност на магнитните полета ще се усеща в продължение на три дни. Изследователите предупреждават, че предстоящите геомагнитни смущения могат да причинят изостряне на хронични заболявания и да влияят на физическото състояние на някои хора.

През останалата част от месец февруари учените очакват да има още някои дни с изригвания, заради повишената активност на Слънцето. Дните с повишена слънчева активност са 2-ри, 4-ти, 6-ти и 14 февруари. Тези бури са свързани с магнитното поле на Земята могат да имат отрицателно въздействие върху сърдечносъдовата система на човешкото тяло, както и психичното и емоционалното здраве.

НП/ therussiantimes.com