Съзнание

Столтенберг: Все повече кораби на НАТО ще влизат в Черно море

Засилено присъствие на НАТО в Черно море ще обсъдят министрите на отбраната на пакта по време на двудневната си среща в Брюксел, започваща утре. Министрите „ще обсъдят по-нататъшното засилване на присъствието на алианса в Черноморския регион, включително увеличаване на влизанията на военни кораби в местните пристанища“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата.

„Вече увеличихме присъствието в югоизтока на алианса, включително в Румъния. Взехме решение за по-нататъшно засилване на нашето присъствие, включително за създаването там на многонационална учебна бригада. Ще обсъдим също други въпроси на присъствието в Черноморския регион и в Румъния, включително увеличаване броя на влизанията в пристанищата“, отбеляза той.

По-рано бе съобщено, че в близко време страните от НАТО планират учения „Морски щит“ в Черно море. Група кораби от държави на пакта вече влязоха в Черно море на 31 януари. Съгласно Конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморските държани не могат да се намират в мирно време в Черно море повече от 21 дни.

Бгнес