Новини

Стив Джобс – създателят на нови светове

Зад изненадващия и грандиозен успех на световната компания Apple стои визионерството, лидерството и усета към креативност на основателя – забележителният Стив Джобс.

„Той поставя началото на една компания и култура, които нямат база за сравнение с останалите в световен мащаб и ние ще се придържаме към тази идея – заложено е в ДНК-то ни“, пише наследникът на Джобс, Тим Кук в обръщение към екипа след като Стив Джобс се оттегля от поста на главен изпълнителен директор на Apple.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

През годините винаги се е обръщало по-малко внимание на това каква е била съзидателната сила, стимулирала Джобс който умира едва на 56 години. Неговите ценностите са формирани от житейските му преживявания и възпитание. Джобс израства сред набиращата сила на хипи културата. Музикалната му тръпка са Боб Дилан и Бийтълс. Освен това той споделя техните политически възгледи, страни от общоприетите идеи, а според слуховете се докосва до изкушението на младежките години – наркотиците.

Също като Бийтълс, Стив Джобс предприема пътуване към Индия, в търсене на духовно израстване често се разхождал бос в квартала или офиса си. Пътуването му до Индия променя религиозните му нагласи и той приема Будизма.

jobs

„Животът е мъдър“

Прераждането стои в основата на будизма и след завръщането на Джобс от Индия, компанията, която тогава е на крачка от банкрут, претърпява катарзис.
„Вярвам, че животът е мъдър и нищо не е случайно“, споделя Джобс през 1997 година в интервю за Time. Той загатва за сложната си система от вярвания, която надминава в пъти догмите на будистките учения. Кармата е друг принцип на религията, но не и система, на която Джобс посвещава живота си. Ако се е страхувал от кармата, той едва ли ще назове конкуренцията и бившите си колеги „некадърници, които са лишени от усет“. Тези, които са работели с него го описват като тиранин. Страхували се всеки път, когато го засекат в асансьора.

„Ще се изненадате от усърдието на тези хора, които работят тук“, споделя Джобс в интервю за Businessweek. „Те работят както през нощта, така и през уикендите, а понякога дори не успяват да се видят и със семействата си. Случва се да работят и по Коледа, за да са сигурни в качеството на устройствата във фабрика на другия край на света и така да произвеждаме най-доброто, на което сме способни.“

Преди време нacтoятeлят нa бyдиcтĸия xpaм в Дxaммaĸaйя в Бaнгĸoĸ, oбяви, чe той ce e пpepoдил във вoин-филocoф. „Cлeд cмъpттa cи Cтив Джoбc ce пpepoди ĸaтo бoжecтвeнo cъщecтвo, cъc cпeциaлни пoзнaния в oблacттa нa нayĸaтa и изĸycтвoтo“, paзĸaзвa Πxpa Чeйбyл пpeд cтoтици xиляди бyдиcти oт цял cвят.

„Правя неща, с които съм горд“

Джобс е осиновен от Клара и Пол Джобс, които дали обещание на родната му майка той да получи университетско образование. Джобс обаче напуска Reed College след първия семестър, а според слуховете никога не е имал желание да разговаря с родния си баща.
„Има много неща, с които не се гордея, като например това, че приятелката ми забременя от мен, когато бях на 23“. Това младежко необмислено поведение съпътства Джобс преди да се отдаде на будизма.

„Основните ценности са същите“

Будистките ръкописи се предавали тайно, така се случвало и с много от сделките в Apple и личните борби на Джобс. Той е обхванат от параноя, не само когато компанията работела върху създаването на продуктите. Отхвърлял предложенията за интервюта, заблуждавал журналистите със стари изказвания, отказвал да разкрие подробности около болестта си, преди да направи операция. Той просто е играл по собствените си правила. Тези, които разкривали тайните му били заплашвани и наказвани. В началото на 2000 година Apple повдига обвинение срещу анонимен млад блогър, който разкрил информация за компанията. Легенди се разказват и за изчезналия прототип на iPhone 4, придобит и рекламиран от Gizmodo.
„Когато се случи цялото това нещо с Gizmodo, получих съвет от много хора, които казаха „Остави нещата така“. Много мислих върху това и разбрах, че най-лошото нещо, което може да се случи, когато придобиеш влияние е да промениш изконните си ценности. Не мога да направя това. Бих предпочел да се оттегля“.

Jobs

„Тук сме, за да направим пробив във Вселената“

„Ние правим неща, за които предчувствуваме, че ще имат значителен принос. Целта ни е не е да бъдат най-големи или богати“.
Зад успеха на Джобс стои неговата отдаденост. Той оставя почерка си върху много от процесите в компанията, сякаш неговото ДНК е част от Apple. Лично той отговаря за кореспонденцията с клиенти, за продуктовия дизайн и за над 300 патента. Има принос за маркетинговите стратегии, включително и за небезизвестният слогън „Think Different“ и кампанията „Mac vs. PC“.

Джобс споделя, че Apple преди всичко е за хора, които мислят извън матрицата, за хора, които искат да използват компютрите с цел да променят света, да създават нещо напълно различно от познатото, а не просто да са им в услуга на рутинните задачи.

„Фокус и простота“

„Това, с което се отличава методологията на Джобс е вярата му, че най-важните решения, които правиш са тези, които не правиш“, споделя Джон Скъли – човекът, който се прочу с това, че уволнява Джобс. „Той е минималист. Спомням си, че когато го посетих в дома му, нямаше никакво обзавеждане. Имаше само една картина на Айнщайн, който той силно ценеше, лампа, стол и легло. Не искаше да има много предмети около себе си, но ценеше присъствието на избраните“.

„Една от мантрите ми е фокус и простота. Простите неща са по-трудни от сложните. Изисква се много труд, за да накараш съзнанието си да отсява стойностното. Най-накрая усилията си заслужават, защото постигнеш ли го веднъж, можеш да повдигнеш планини“, споделя Джобс.

Останете си гладни, останете си глупави!

Всеки един от членовете на Apple следва този код. Джонатан Айв, човекът отговорен за дизайна на продуктите, Скот Форстол (ръководител на мобилния софтуер) се отличава с ентусиазма и усета за реклама, а Кук придобива работохолизма на Джобс и работата му се превръща в неизменна част от живота му.

Джобс насажда идеите си, че човек никога не трябва да спира да търси нови хоризонти и да е с отворено съзнание към новите възможности.

НП/ по материали на CNN