Новини

Стивън Хокинг: Ако открием извънземни, те ще ни погубят

„Ако човечеството открие извънземни, те вероятно ще ни затрият от лицето на Земята“. Тази сензационна прогноза идва от световно известният гений проф. Стивън Хокинг. Според него, когато осъществим дълго чаканият контакт с извънземни, най-вероятно ние ще изглеждаме като индианците при първата им среща с Христофор Колумб. „Тогава нещата не са се развили много добре за коренното население“, посочва още Хокинг.

„Колкото повече остарявам, толкова по-убеден съм, че не сме сами. След дълъг живот на колебание, помагам да поведем нов глобален опит, за да разберем. Проектът Breakthrough Listen ще сканира най-близките милион звезди за знаци за живот, но аз знам къде точно да започнем търсенето. Един ден може и да получим сигнал от планета като Gliese 832с, но трябва да бъдем предпазливи дали да отговорим.“

Когато Хокинг се включи в началото на проекта Breakthrough Listen миналата година, заяви, че извънземните навярно не биха ни избили, тъй като просто не биха имали какъвто и да е интерес върху човечеството. Проектът е на руският милиардер Юрий Милнер, който ще инвестира през следващите десет години 100 милиона долара в търсенето на извънземен живот. Breakthrough Listen ще осигурява търсенето на сигнали от извънземни цивилизации, а чрез Breakthrough Message ще се изпращат сигнали от Земята. Особено внимание ще се отдели на Млечния път и близките до него 100 галактики.

„Всяка цивилизация, която може да прочете съобщение, изпратено от нас, би трябвало да е милиарди години по-напреднала от земната. Ако е така, те ще са неизмеримо по-силни и не биха ни обърнали внимание като на нещо по-значимо, отколкото ние гледаме на бактериите“, твърди още ученият.