Хипотези

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект може да погуби човечеството

„Изкуственият интелект може да бъде най-лошото нещо, което да се случи на човечеството, ако не се управлява правилно“, заяви професор Стивън Хокинг. Известният физик отправи предупреждение към световните компании и учените, че с все по-напредващото развитие на роботите и изкуствения интелект е възможно да се стигне до глобални опасности, като „мощни автономни оръжия или нови начини едно малцинство да надделее над човечеството“.

„Вярвам, че не съществува дълбока разлика между това, което може да бъде постигнато чрез биологичен мозък и това, което може да бъде постигнато чрез компютър. От това следва, че компютрите могат на теория да подражават на човешкия интелект. И го надвишават. С две думи, успехът в създаването и развитието на изкуствения интелект може да бъде най-голямото събитие в историята на нашата цивилизация. Но също така може да бъде последното, освен ако не се научим как да се избегнат рисковете.“

Това не е първият път, когато професор Хокинг предупреждава за потенциалните опасности от все по-развиващите се технологии. Преди време той направи смелото изказване, че ако се продължава по същия път това може да доведе до край на човечеството. Този път речта му относно бъдещето на цивилизацията се случи по време на откриването на революционен център за развитие на изкуствен интелект, който ще изучава приложенията, които включват смартфони, роботи хирурзи и бойни дронове. Финансиран с 11,2 милиона евро от фонда Ливърхълм, целта на центъра ще е да обезпечи използването на изкуствения интелект в полза на човечеството.

---

В словото си Стивън Хокинг отбелязва, че никой не може да предрече какво ще бъде постигнато с изкуствения интелект.

„Наред с ползите, в бъдеще изкуственият интелект може да разработи изява на собствена воля – воля, която е в конфликт с нашата. Създаването на мощен изкуствен интелект ще бъде или най-доброто или най-лошото нещо, което някога ще се случи на човечеството. В момента ние не знаем кое от двете ще бъде“, допълва още гениалният физик.

От друга страна директорът на гигантския център за разработка на изкуствения интелект Стивън Кейв твърди, че човечеството не трябва да разглежда изкуствения интелект като нещо, което го измества, а като нещо, което ни прави по-способни, за да ще можем да вземаме по-добри решения въз основа на по-добри налични данни и прозрения.

Източник: BBC, Independent