Новини

Специална програма: световните служби следят телефоните на борда на самолетите

Американските и британските разузнавателни служби са изготвили специална програма за следене и подслушване на пътниците на борда на самолетите по време на полети. Това разкрива френското издание Le Mond в специален материал по темата. Използването на мобилни телефони чрез интернет връзка по време на полетите е следено чрез програмата с кодовото име „Пощенски гълъб“. Тя е била създадена от американската агенция NSA и британската GСQ (Британския правителствен комуникационен щаб).

Програмата е била внедрена в общо 27 самолетни компании, включително British Airways, Turkish Airlines, Aeroflot и Lufthansa, които през 2012 година разрешиха използването на мобилни устройства по време на полетите.

Секретните въздушни станции на земята засичат сигналите чрез сателит. Необходимо е единствено телефонът да бъде включен. Така GCHQ и NSA могат да открият локацията, след това данните със списъка на пътниците на полета, номера на полета, авиокомпания код, за да стигнат и до името на потребителя.

nsa

Френският Le Monde се заравя по-дълбоко в публикувани и непубликувани информации за програмата между 2005 и 2013 г. и установява, че самолети на Air France са били част от следените обекти от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания. Като мотив в доклад на ЦРУ се посочва, че някои полети са били възможни цели на терористи.

Очевидно не сме единствените, прихванати в това следене, но ние не знаем абсолютно нищо относно тези практики“, коментират за Le Monde представители на френската компания.

Изданието се позовава на документ на NSA, от който става ясно, че над 100 000 пътници са изпозвали мобилен телефон по време на пътуванията си само през лятото на 2009-та година. Освен телефонните разговори службите са следели изпращането на съобщения, електронна поща, както и търсеното в интернет.

Тъй като все повече полети вече имат достъп до Wi-Fi на борда, следенето от агенциите е вероятно да се увеличи. Затова може би е по-добре да изключите телефона, преди излитане.

Източник digitaltrends/Le Monde