Новини

Продадоха на търг „най-разрушителното оръжие“ на Хитлер

Описван като „най-разрушително оръжие“ в историята, боядисан в червено телефон, принадлежал на Адолф Хитлер бе продаден за 243 хиляди долара. Устройството, открито в бункера на лидера на нацистка Германия след поражението на Германия, носи върху себе си името на Адолф Хитлер и пречупения кръст, увенчан със символа на Третия райх – орелът.

Началната цена на телефона е била 100 хиляди и продажната цена е в средата на диапазона, оценен от аукционната къща – между 200 хиляди и 300 хиляди долара. По този телефон, свързващ Адолф Хитлер с Вермахта, нацисткият лидер е издал повечето от своите заповеди през последните две години на Втората световна война.

Апаратът е бил изнесен от Германия от бившия британски бригаден генерал Ралф Райнър, който посещава Берлин в началото на май 1945 г. на другия ден след капитулацията на нацистка Германия. Телефонът му бил предложен от руски офицери, а след смъртта му бил запазен от неговия син.

---

Повече от 70 години по-късно червената боя на телефона, произведен от германската компания Siemens се е олющила и разкрива оригиналния черен цвят на устройството от бакелит. Телефонът е бил „преносимото устройство за унищожение на Хитлер, използвано в автомобили, влакове, неговите главни щабове”, обясняват от аукционната къща, като уточняват, че е работел до „последните отчаяни дни” на нацисткия режим.

Аукционната къща отказа да даде индикации за самоличността или националността на купувача, който участва в търга по телефона.

Бгнес