Новини

Слънчева система има масивен сферичен щит. Откъде идва той?

Фактите говорят

Данни от мисиите на орбиталния модул Касини, космическата сонда Вояджър и спътника IBEX на НАСА сочат, че Слънчевата система е заобиколена от масивно сферично магнитно поле.

Досега се смяташе, че хелиосферата прилича на комета със закръглена глава и разширена опашка.

Новите данни за целия 11-годишен цикъл на слънчевата активност обаче показват, че това може и да не е така.

Слънцето освобождава постоянен поток заредени частици, наречен слънчев вятър. Той изпълва вътрешната слънчева система, простира се отвъд орбитата на Нептун. Така създава нещо като балон, широк 37 милиона километра, наречен хелиосфера. Слънчева система се движи през междузвездното пространство.

Земята обикаля около Слънцето, а то орбитира галактическия център. От нашата гледна точка той е около 2500 светлинни години в елиптична орбита, и прави едно завъртане на всеки 225 милиона години, наричано Галактическа година.

Откритието

Това ново откритие поставя под въпрос дали магнитните полета зад слънцето са като дългата опашка на кометите.

„Подобната на балон форма на хелиосферата се дължи на силното междузвездно магнитно поле (много по-силно от очакваното преди). Също на факта, че съотношението между налягането на частиците и магнитното налягане вътре в хелиообвивката е високо „, казва Костас Диалинас от Атинската академия в Гърция.

Модулът Касини, изследвал Сатурн повече от десетилетие откри нови данни за формата на подобната на шлейф опашка на хелиосферата.

Говори науката

Том Кримигис от Университета „Джонс Хопкинс“ казва: „Никога не сме смятали, че ще можем да представим изображение на границите на хелиосферата“.

Тези частици се движат само с малка част от скоростта на светлината. Пътуването им от Слънцето до края на хелиосферата и обратно отнема много време. Сега, когато броят на частиците идващи от Слънцето се променя, отнема години преди това това да се отрази в количеството на естествените атоми, изстрелващи се обратно в Слънчевата система.

Оказва се, че опашката на хелиосферата е приблизително на същото разстояние от нас, като и носа. И хелиосферата е почти кръгла.

На финала

Според учените сферична хелиосфера може да съществува по ред причини. Данните са събрани от сондата Вояджър 1. Те показват, че междузвездното магнитно поле извън хелиосферата е много по-силно от очакваното.

Данните на Вояджър 1 и 2, орбиталния модул Касини и спътника IBEX са от голяма полза за изучаване на влиянието на слънчевия вятър“. Те ще ни помогнат да разберем по-добре междузвездната граница, която помага да се защити околната среда на Земята от вредни космически лъчи.

НП/ Университет „Джонс Хопкинс“